Οικονομικές και ενεργειακές πτυχές της φορολογίας των αυτοκινήτων - Νικολαΐδου, Νάτια; Ζαχαριάδης, Θεόδωρος (My University, 2006)
Την περίοδο αυτή συζητήθηκε εκτενώς στην Κύπρο το καθεστώς φορολόγησης των μηχανοκίνητων οχημάτων, με αφορμή πρόταση για κατάργηση της ετήσιας υποχρέωσης για πληρωμή τελών κυκλοφορίας και αντικατάστασή της με αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Το παρόν σημείωμα αποσκοπεί στο να συμβάλει σε μια γενικότερη συζήτηση σχετικά με τη φορολόγηση των οχημάτων, θέτοντας κάποια ζητήματα από οικονομική και ενεργειακή-περιβαλλοντική σκοπιά. Μια τέτοια συζήτηση πρέπει να γίνει στο κοντινό μέλλον, όχι μόνο λόγω υποχρεώσεων που ίσως να προκύψουν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως αποτέλεσμα των διεθνών ενεργειακών εξελίξεων.