Κοινωνική Σχεδίαση (Social Design) - Ο κοινωνικός ρόλος των γραφικών τεχνών στη σύγχρονη εποχή - Ιάσονος, Μιχάλης (Τμήμα Πολυμέσων Και Γραφικών Τεχνών, Σχολή καλών και εφαρμοσμένων τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Στην συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία θα μελετηθεί ιστορικά και χρονολογικά η εξέλιξη των γραφικών τεχνών (graphic design), και συγκεκριμένα ο τομέας του κοινωνικού σχεδιασμού, μέσω ανάλυσης βιβλιογραφικών πηγών και οπτικού υλικού κοινωνικού περιεχομένου (διαφημίσεις ή αφίσες). Στη συνέχεια, βάση της θεωρητικής έρευνας, θα σχεδιαστεί το πρώτο τεύχος του ενημερωτικού Κυπριακού zine Change the State με θέμα την οικολογική συνείδηση. Στο θεωρητικό κομμάτι της παρούσας πτυχιακής, αρχικά, θα γίνουν αναφορές και επεξήγηση του γενικού όρου «Γραφικές Τέχνες» και «Κοινωνικός Σχεδιασμός» και στην συνέχεια θα μελετηθεί ιστορικά ο ρόλος του γραφίστα μέσα από την προσπάθεια του να ενημερώσει, να επηρεάσει, να δελεάσει και να πείσει ένα κοινωνικό σύνολο σχετικά με ένα κοινωνικό πρόβλημα ή ανησυχία. Η ιστορική αναδρομή επικεντρώνεται στις αρχές του 20ου αιώνα με έμφαση κυρίως σε μεγάλα παγκόσμια ιστορικά γεγονότα, όπως ο Α΄ και Β΄ παγκόσμιος πόλεμος, η βιομηχανική επανάσταση, η Ρωσική επανάσταση, αλλά και σε πιο πρόσφατες κοινωνικές ανησυχίες όπως οι οικολογικοί πόλεμοι, τα δικαιώματα των ζώων, η αντί-διαφήμιση, τα μέσα μαζικής δυκτύωσης, κ.ά. Επιπλέων, θα γίνουν και αναφορές σε παράγοντες που επηρέασαν τον κοινωνικό σχεδιασμό τόσο γραφιστικά, όσο και ιδεολογικά (όπως ο Ντανταϊσμός). Στο πρακτικό κομμάτι της παρούσας πτυχιακής εργασίας, εφαρμόζοντας όλα τα συμπεράσματα της θεωρητικής έρευνας που προηγήθηκε, θα προταθεί η ιδέα μιας νέα πλατφόρμας έκφρασης κοινωνικών προβληματισμών για την Κύπρο το Change the State . Το Change the State είναι ένα ακτιβιστικό, αντισυμβατικό editorial zine, σχεδιασμένο και εκδιδόμενο από μια ομάδα ανώνυμων καλλιτεχνών (απαρτιζόμενη αρχικά από εμένα και άλλους φίλους με κοινωνικές ανησυχίες) κάθε φορά που θέλουμε να θίξουμε κάποια πρόσφατη κοινωνική ανησυχία, για την οποία θα προσπαθούμε να ενημερώσουμε, αφυπνίσουμε, και να πείσουμε το κοινό (ή για θέματα που πιστεύουμε ότι δεν καλύπτονται αρκετά από άλλες πλατφόρμες ενημέρωσης). Παραδοτέο είναι το πρώτο τεύχος του Change the State με θέμα την υπερθέρμανση του πλανήτη
Keywords: Γραφικές Τέχνες; Social Design