Καμπάνια κοινωνική ευαισθητοποίησης για τη μείωση χρήσης πλαστικών μιας χρήσης - Περικλέους, Νικολέττα (My University, 2022)
Η απουσία μια νέας ματιάς στην ευαισθητοποίησης για την μείωση πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης αλλά και η έλλειψή ενημέρωσης στην Κύπρο ήταν η αφορμή για την γράφουσα – ερευνήτρια στην δημιουργία μιας σχεδιαστική καμπάνια η οποία απευθύνεται σε νέους της Κυπριακής κοινωνίας. Στόχος αυτής της πτυχιακής εργασίας ήταν να αναπτυχθεί μια αποτελεσματική και δημιουργική καμπάνια ενάντια των πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση. Για την επίτευξη της καμπάνιας αυτής, πραγματοποιήθηκε σε πρώτη φάση μια βιβλιογραφική ανασκόπηση με θέμα τις επιπτώσεις των πλαστικών μιας χρίσης στο περιβάλλον και την υγεία. Γίνετε αναφορά σε επιπτώσεις των Ευρωπαϊκών θαλασσών, επιπτώσεις στην Κύπρο και στατιστικά στο εξωτερικό και εσωτερικό. Η μεθοδολογία που υιοθέτησε η γράφουσα της εργασίας αυτής είναι η έρευνας δράσης με φοιτητές, ηλικίας 18-25 ετών κυρίως από την σχολή καλών και εφαρμοσμένων τεχνών. Για την συλλογή των δεδομένων εφαρμόστηκε μια διπλή διασταύρωση διαφορετικών μεθόδων συλλογής δεδομένων ώστε να εφαρμοστεί «τριγωνοποίηση». Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η ατομική παρατήρηση και τα ερωτηματολόγια. Η ολοκλήρωση της έρευνας δράσης βοήθησαν την ερευνήτρια να συγκεντρώσει παρατηρήσεις, σημαντικά συμπεράσματα και εισηγήσεις για μελλοντική βελτίωση της καμπάνιας.
Keywords: Καμπάνια; Πλαστικά μιας χρήσης; Ευαισθητοποίηση; Σχεδιασμός; Αφίσες; Campaign; One use plastics; Awareness; Design; Posters