Υλιποίηση σιεράς εικονογραφήσεων μέσα από ζωϊκές φιγούρες της αρχαίας κυπριακής τέχνης - Αριστείδου, Νάταλι (My University, 2025)
Η έρευνα εστιάζει στην καλλιτεχνική αναβίωση ενός σημαντικού κομματιού της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Αρχαία Κυπριακή τέχνη περιλαμβάνει πλήθος αναπαραστάσεων ζώων, που συνιστούν μια από τις πιο συχνές θεματολογίες της καλλιτεχνικής τάσης των εποχών. Πως όμως αναπαραστούνται; Η οπτική έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσα από την καταγραφή διαφόρων αναπαραστάσεων ζώων σε ιστορικά ευρήματα, από την Εποχή του Χαλκού εώς και την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο. Η μελέτη στυρίχτηκε κυρίως στην κατανόηση της μορφολογίας αυτών των παραστάσεων, καθώς και τα ιστορικά τους πλαίσια από τα οποία προήλθαν επιρροές που διαμόρφωσαν τα χαρακτηριστικά της κάθε περιόδου. Ακολούθησε μια διαδικασία σκιτσογραφικής αποδόμησης για την περαιτέρω κατανόηση των χαρακτηριστικών μορφών. Με την ολοκλήρωση της μελέτης, έγινε επιχείρηση για επαναπροσεγγιση των χαρακτηριστικών στοιχείων από τις αυθεντικές εικογραφίσεις στην δική μου διαδικασία σχεδιασμού. Ως αποτέλεσμα, τη δημιουργία μιας σειράς ζωικών φιγούρων, εισάγοντας παράλληλα δικά μου μοτίβα και στοιχεία. Η έρευνα επίσης μελετά τις εκτυπωτικές τεχνικές, οι οποίες αποτελούν σχεδιαστικές εφαρμογές των τελικών εικονογραφήσεων. Η μεταξοτυπία, η χαρακτική, ρισογραφία και το stencil αποτελούσαν μεθόδους που επιτρέπουν τον πειραματισμό της υλικότητας και της αισθητικής απόδοσης των έργων. Η ολοκλήρωση της έρευνας πραγματοποιήθηκε επίσης από μια σειρά zines τα οποία περιέχουν τις τελικές ζωικές φιγούρες και άλλα γραφικά στοιχεία.
Keywords: ειδώλια; εκτυπωτικοί μέθοδοι; Κύπρος; αρχαία τέχνη; ζώα; αγγεία