Αξιολόγηση της επίδρασης διαφόρων πρόσθετων υλικών στην τελική ξηρότητα αφυδατωμένης λάσπης - Νικολάου, Ανδρέας (My University, 2024)
Σε αυτή την πτυχιακή εργασία μελετώνται τρόποι αύξησης της ξηρότητας της αφυδατωμένης λάσπης που εξέρχονται από διάφορες τεχνικές όπως τη χρήση φυγόκεντρων μονάδων και ταινιοφιλτρόπρεσσων. Πραγματοποιήθηκαν επίσης διάφορα πειράματα με τη χρήση πρόσθετων υλικών όπως Bypass Product Dust (BPD), οξείδιο του ασβεστίου, οξείδιο του μαγνησίου, ZVI (Zero-Valent Iron) και PAC (Powdered Active Carbon) με την εξερχόμενη λάσπη από τη φυγόκεντρο και από ταινιοφιλτρόπρεσσα με σκοπό την μείωση της υγρασίας της. Η χρήση πρόσθετων υλικών δεν έδειξε υποσχόμενα αποτελέσματα για βιομηχανική χρήση αφού τα περισσότερα φέρουν τη χρήση μεγάλης μάζας (10%) για να φέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα στην τελική ξηρότητα όπως είναι το οξείδιο του μαγνησίου, το οξείδιο του ασβεστίου, το ZVI και το BPD. Αντιθέτως, το PAC δεν έδειξε κάποια σημαντική αύξηση στην τελική ξηρότητα αφού η μόνη αύξηση στην ξηρότητα της λάσπης χρησιμοποιώντας PAC προήλθε από την παθητική προσθήκη του. Το οξείδιο του μαγνησίου έδειξε τα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα υπόλοιπα πρόσθετα (μέχρι και 66% αύξηση ξηρότητας). Εκτός από τη χρήση προσθέτων, πραγματοποιήθηκαν πειράματα με τη χρήση όλων των πρόσθετων σε συνθήκες φυσικές ξήρανσης για να εξαχθούν συμπεράσματα εάν κάποιο πρόσθετο προκαλεί αρνητικές ή και θετικές επιδράσεις στην συνύπαρξη του με τη λάσπη. Δυστυχώς, αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ότι χρησιμοποιώντας κάποιο πρόσθετο από τα πιο πάνω, η φυσική ξήρανση ήταν πιο αργή σε σχέση με την αφυδατωμένη λάσπη χωρίς πρόσθετα. Μάλιστα, τα πρόσθετα με την χειρότερη συμπεριφορά ήταν τα ZVI και οξειδίου του μαγνησίου. Τέλος, έγινε η χρήση πρωτοβάθμιας λάσπης έναντι της δευτεροβάθμιας για χρήση της στις ταινιοφιλτρόπρεσσες όπου και παρατηρήθηκε αύξηση της ξηρότητας κατά περίπου 10% χωρίς τη χρήση οποιουδήποτε πρόσθετου υλικού. Όλα τα πειράματα και οι μελέτες έγιναν στις εγκαταστάσεις της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων Αχέλειας στην Πάφο.
Keywords: Αφυδάτωση; πρόσθετα; λάσπη; dewatered sludge; additives