Μελέτη και χαρακτηρισμός βακτηρίων γαλακτικού οξέος απομονωμένα από νωπό γαϊδουρινό γάλα - Πατρόκλου, Ελένη (My University, 2023)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελεί την μελέτη 18 στελεχών βακτηρίων γαλακτικού οξέος που απομονώθηκαν από νωπό γαϊδουρινό γάλα. Στα πλαίσια της μελέτης πραγματοποιήθηκαν δοκιμές στα συγκεκριμένα στελέχη για την ταυτοποίηση τους όπως την χρώση Gram , την δοκιμή καταλάσης και την μελέτη ανάπτυξης τους σε διάφορες συγκεντρώσεις NaCl, θερμοκρασίες επώασης και υψηλό pH. Επίσης διερευνήθηκαν διάφορα τεχνολογικά χαρακτηριστικά, όπως η ικανότητα οξίνισης, η πρωτεολυτική και λιπολυτική δραστηριότητα, η δυνατότητα καταβολισμού του κιτρικού οξέος και περαιτέρω παραγωγή διακετυλίου.
Keywords: γαλακτικά βακτήρια; γαϊδουρινό γάλα; τεχνολογικά χαρακτηριστικά; προβιοτικές ιδιότητες; actic bacteria; donkey milk; technological characteristics; probiotic properties