Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στο νοσοκομειακό χώρο Ελλάδας & Κύπρου - Αχιλλέως, Χαρά (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Η ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, είναι μια τοπική ή συστηματική κατάσταση που οφείλεται στη δυσμενή αντίδραση του ασθενή, λόγω παρουσίας ενός λοιμογόνου παράγοντα και μπορούν να εμφανιστούν, εντός 48 ωρών ή κατά τη διάρκεια της εισαγωγής του ασθενή στο νοσηλευτήριο. Η ενδονοσοκομειακή λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί είτε ως μία τοπική φλεγμονή με παρουσία πύου και άλλων σημείων φλεγμονής που μπορεί να πάρει τη μορφή περιτονίτιδας , πυελίτιδας , γαστρεντερίτιδας , πνευμονίας , είτε με χαρακτηριστική νόσο όπως είναι η φυματίωση, ιλαρά και ο τέτανος.
Keywords: Νοσηλευτικό προσωπικό; Νοσοκομείο--Συντήρηση και αποκατάσταση--Κύπρος; Νοσοκομείο--Συντήρηση και αποκατάσταση--Ελλάδα; Μόλυνση--ιατρική; Νοσοκομειακές μολύνσεις--Κύπρος; Νοσοκομειακές μολύνσεις--Ελλάδα; Nurses; Nursing; Hospital buildings--Conservation and restoration--Cyprus; Hospital buildings--Conservation and restoration--Greece; Infection--nursing; Nosocomial infections--Cyprus; Nosocomial infections--Greece