Ανάλυση της λειτουργίας διέλασης αλουμινίου προς την βελτιστοποίηση της διάρκειας ζωής της μήτρας διέλασης - Παπαδάμου, Κυριακή (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
O σκοπός της διπλωματικής μου εργασίας με τίτλο ανάλυση της λειτουργίας διέλασης αλουμινίου προς την βελτιστοποίηση της διάρκειας ζωής της μήτρας διέλασης, είναι η μελέτη και ανάλυση της διαδικασίας διέλασης αλουμινίου και των παραγόντων που την αποτελούν με στόχο την εξακρίβωση των διάφορων προβλημάτων που αντιμετωπίζονται σε μια βιομηχανία διέλασης αλουμινίου και την εύρεση λύσεων για την επέκταση της διάρκειας της ζωής της μήτρας. Στην εισαγωγή, γίνεται αναφορά στη διαδικασία και τους διάφορους τύπους διέλασης. Στο κεφάλαιο 1, αναλύεται η πλαστική παραμόρφωση και η ροή του μετάλλου. Στο κεφάλαιο 2, αναλύονται κάποιοι όροι και μεταβλητές που σχετίζονται με την μηχανική διέλαση του αλουμινίου. Στο κεφάλαιο 3, γίνεται μία εις βάθος αναφορά στο κυρίως θέμα της πτυχιακής εργασίας που είναι η μήτρα διέλασης. Στο κεφάλαιο 4, παρουσιάζονται κάποια κύρια προβλήματα που έχουν να κάνουν με τα τελικά προϊόντα. Στο κεφάλαιο 5, αναφέρονται μέθοδοι και επίσης επεξηγούνται τα αποτελέσματα του περσινού πειράματος, που χρησιμοποιούνται για την επέκταση της διάρκειας ζωής της μήτρας. Στο κεφάλαιο 6, γίνεται αναφορά των συμπερασμάτων της διπλωματικής εργασίας και προτείνονται κάποιες λύσεις που έχουν ως στόχο την βελτιστοποίηση της διάρκειας ζωής της μήτρας διέλασης.
Keywords: Βιομηχανία διέλασης αλουμινίου; Διέλαση; Μήτρα διέλασης; Τριβή; Φθορά; Γωνία εισόδου; Εναζώτωση; Επικάλυψη PVD CrN; Extrusion; Extrusion die; Friction; Wear; Guiding angle; Nitriding; PVD CrN coating