Η εσωτερική διάσταση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στον τραπεζικό τομέα: ποσοτική προσέγγιση - Μεσαρίτη, Μέλανη (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο «Η εσωτερική διάσταση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στον τραπεζικό τομέα: ποσοτική προσέγγιση», πραγματοποιήθηκε από την Μέλανη Μεσαρίτη, φοιτήτρια του τμήματος «Επικοινωνίας και σπουδών διαδικτύου» του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου, υπό την επίβλεψη της Δρ. Παρασκευής Δεκούλου και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2018. H έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης έχει μακρά και ποικίλη ιστορία και έχει δημιουργήσει μεγάλο ενδιαφέρον ως προς τις πρακτικές της, αφού υπόσχεται ένα καλύτερο και ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον. Η παρούσα πτυχιακή εργασία διαπραγματεύεται ευρύτατα το ζήτημα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και ειδικότερα το πως οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται και αντιδρούν στις πρακτικές της. Πιο συγκεκριμένα, επιχειρεί να μελετήσει, στο πλαίσιο του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο: α) κατά πόσο η εταιρική κοινωνική ευθύνη επηρεάζει τα εργασιακά αποτελέσματα (εργασιακή ικανοποίηση και εργασιακή επίδοση), και β) κατά πόσο η εταιρική κοινωνική ευθύνη επηρεάζει την ενδυνάμωση των εργαζομένων και την οργανωσιακή ταύτιση; Σύμφωνα με τους ερευνητικούς στόχους που αναφέρθηκαν πιο πάνω, οι τέσσερεις μεταβλητές είναι: α) εργασιακή επίδοση, β) εργασιακή ικανοποίηση, γ) ενδυνάμωση και δ) οργανωσιακή ταύτιση. Αρχικά, γίνεται μια βιβλιογραφική επισκόπηση για τους ορισμούς των μεταβλητών που αναφέρθηκαν πιο πάνω καθώς επίσης και για δεσμούς μεταξύ τους. Στη συνέχεια, μέσω της ανάλυσης της ποσοτικής έρευνας που έγινε σε τρείς τράπεζες στη Κύπρο, με 203 εργαζομένους, μελετώνται τα συμπεράσματα που υποστηρίζουν σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων και τις πρακτικές της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και πως αυτές μπορούν να επηρεάσουν τις μεταβλητές που αναφέρθηκαν πιο πάνω.
Keywords: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη; Εργασιακή Επίδοση; Εργασιακή Ικανοποίηση; Ενδυνάμωση; Οργανωσιακή Ταύτιση; Τραπεζικοί Υπάλληλοι