Φωνολογική Παρέμβαση σε παιδί σχολικής ηλικίας με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος σε συννοσηρότητα με Παιδική Απραξία Λόγου: Μελέτη Περίπτωσης - Πέτρου, Κυριακή (My University, 2022)
Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και η Παιδική Απραξία Λόγου (ΠΑΛ) αποτελούν αναπτυξιακές διαταραχές επικοινωνίας. Στη σύγχρονη βιβλιογραφία αναφέρεται η ύπαρξη λεκτικών δυσκολιών στα άτομα με ΔΑΦ οι οποίες εμμένουν, παραπέμποντας σε ΠΑΛ. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη των φωνητικών και φωνολογικών δεξιοτήτων ενός δια-διαλεκτικού αγοριού της Κυπριακής Ελληνικής ηλικίας 7;6 χρονών με ΔΑΦ σε συννοσηρότητα με ΠΑΛ και η εφαρμογή φωνολογικής παρέμβασης με τη χρήση λέξεων – στόχων με φωνολογική επικάλυψη με στόχο τη βελτίωση της καταληπτότητας. Ο στόχος επιτεύχθηκε μέσω λεπτομερούς περιγραφής του ποσοστού ορθής παραγωγής συμπλεγμάτων (Proportion of Clusters Correct - PCLC) και του ποσοστού ταύτισης ολικής λέξης (Whole Word Match-WWM). Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί μελέτη περίπτωσης βάσει πολλαπλών μετρήσεων με ένα συμμετέχοντα. Για την αξιολόγηση των δεξιοτήτων πριν και μετά τη παρέμβαση χρησιμοποιήθηκε ανεπίσημη αξιολογητική λίστα και με βάση τα λάθη που παρατηρήθηκαν, δημιουργήθηκαν 12 συστάδες λέξεων. Ακολούθησε η θεραπευτική περιόδος η οποία διήρκησε 4 βδομάδες, με συχνότητα μία φορά τη βδομάδα για 45 λεπτά, με τη συμπερίληψη 3 συστάδων λέξεων στη κάθε συνεδρία. Για την εξακρίβωση στατιστικής σημαντικότητας διεξήχθηκε σειρά από t-test non parametrics στο πρόγραμμα Jamovi. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν σημαντική στατιστική διαφορά και βελτίωση της επίδοσης στο ποσοστό PCLC και στατιστική διαφορά τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το pre-test για το ποσοστό WWM. Και στις δύο μεταβλητές παρατηρήθηκε ανοδική τάση. Έτσι, διαφαίνεται η επίδραση της φωνολογικής παρέμβασης με τη χρήση λέξεων με φωνολογική επικάλυψη στη προαγωγή της καταληπτότητας.
Keywords: Διαταραχές των ήχων της ομιλίας; Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος; Παιδική Απραξία Λόγου; Φωνολογική Παρέμβαση; Λέξεις με φωνολογική επικάλυψη; Δια-διαλεκτικός ομιλητής της Κυπριακής Ελληνικής; Speech Sound Disorders; Autism Spectrum Disorder (ASD); Childhood Apraxia of Speech (CAS); Phonological Intervention; Phonologically dense word-targets; Bidialectal Cypriot Greek