Αξιολόγηση δυνατότητας εφαρμογής συμβατικών μεθόδων εκτιμήσεων στη διαδικασία εκτίμησης κρατικής ιδιοκτησίας - Ζένιος, Χρίστος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Σκοπός της παρούσης πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη κατά πόσον η κρατική ιδιοκτησία πρέπει να εκτιμάται με την ίδια μέθοδο όπως την ιδιωτική. Βασικό γεγονός για το σκοπό αυτό αποτελεί η εξαγωγή και η τεκμηρίωση κάποιων συμπερασμάτων τα οποία σχετίζονται με την ακίνητη ιδιοκτησία. Μέχρι τώρα, διαδραματίζονται κάποιες ενέργειες κατά τις οποίες είναι ξεκάθαρο ότι η ιδιωτική και η κρατική ιδιοκτησία έχουν την ίδια αξία και πρέπει να μεταχειρίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Στο πλαίσιο της διπλωματικής αυτής μελέτης, αναφέρονται διάφοροι βασικοί ορισμοί όπου η γνώση τους είναι απαραίτητη για τον αναγνώστη. Το γεγονός αυτό συντείνει στην καλύτερη κατανόηση των όσων αναγράφονται. Οι δύο όμως βασικές οντότητες με τις οποίες ασχολείται η εν λόγω εργασία είναι τόσο η κρατική όσο και η ιδιωτική ιδιοκτησία. Αρχικά, πραγματοποιείται μια σύντομη αναφορά για την κρατική ιδιοκτησία, τις κατηγορίες της, για τη σημασία που έχει για το κάθε κράτος καθώς επίσης για τον τρόπο που διαχειρίζεται τόσο στην Κύπρο όσο και στον υπόλοιπο κόσμο (παγκοσμίως). Αφού γίνει μία αναφορά στο τι είναι εκτίμηση της αξίας του ακινήτου και ποιος είναι ο λόγος που εκτελείται, αναλύονται εκτενώς οι μέθοδοι εκτίμησης οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως για τον καθορισμό της Αγοραίας αξίας ενός ακινήτου. Στη συνέχεια, η ενέργεια αυτή συνδέεται με την κρατική ιδιοκτησία όπου αναλύονται οι σκοποί για την οποία είναι απαραίτητη. Τέλος, αφού γίνεται μία σύγκριση μεταξύ ιδιωτικής-κρατικής ιδιοκτησίας, πραγματοποιείται εκτίμηση χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα για συγκεκριμένο τεμάχιο ως κατάλληλο παράδειγμα εφαρμόζοντας τη συγκριτική μέθοδο. Τα πιο πάνω συντείνουν στην καλύτερη εξαγωγή συμπερασμάτων και στην διαμόρφωση μίας καινούριας πολιτικής διαχείρισης της κρατικής ιδιοκτησίας.
Keywords: State ownership; Private property; Estimate method; Κρατική ιδιοκτησία; Ιδιωτική ιδιοκτησία; Μέθοδοι εκτίμησης