Αποτίμηση και Πολυκριτηριακή Ανάλυση Σκοπιμότητας Ενίσχυσης ή Κατεδάφισης Υφιστάμενων Προσφυγικών Πολυκατοικιών στην Κύπρο - Ιωάννου, Αλέξανδρος (My University, 2025)
Η εργασία διερευνά τη δομική επάρκεια και τη βιωσιμότητα των υφιστάμενων υποβαθμισμένων προσφυγικών πολυκατοικιών στην Κύπρο, με στόχο τη λήψη απόφασης μεταξύ ενίσχυσης ή κατεδάφισης και νέας ανέγερσης. Αξιολογούνται τεχνικά, οικονομικά και ενεργειακά δεδομένα, μέσω μη καταστροφικών και καταστροφικών ελέγχων, στατικής ανάλυσης (STAAD Pro) και χρηματοοικονομικών υπολογισμών (NPV, LCC). Η μελέτη περίπτωσης περιλαμβάνει κτήριο τριών ορόφων με σοβαρές φθορές, όπου εξετάζεται ενίσχυση με μανδύες σκυροδέματος ενώ παράλληλα συγκρίνεται με το σενάριο κατεδάφισης και κατασκευής νέου κτιρίου σύμφωνα με τα πρότυπα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ενίσχυση υπερτερεί σε αρχικό κόστος, όμως η νέα κατασκευή προσφέρει καλύτερη ενεργειακή απόδοση, μικρότερες ανάγκες συντήρησης και αυξημένη ασφάλεια. Μέσω πολυκριτηριακής ανάλυσης (MCDA), η νέα κατασκευή αναδεικνύεται ως πιο συμφέρουσα λύση, υπό την προϋπόθεση επάρκειας πόρων και νομικής κάλυψης. Τέλος, επισημαίνονται περιορισμοί της μελέτης και προτείνονται κατευθύνσεις για μελλοντική διερεύνηση με ενσωμάτωση σεισμικών μοντέλων και περιβαλλοντικής ανάλυσης.
Keywords: Κόστος Κύκλου Ζωής; Πολυκριτηριακή Ανάλυση; Οπλισμένο Σκυρόδεμα; Ενίσχυση Κατασκευών; Κατεδάφιση; Life Cycle Cost; Multi-Criteria Decision Analysis; Reinforced Concrete; Structural Strengthening; Demolition