Ανάπτυξη υλικού και παρακολούθησης και ελέγχου Φ/Β συστημάτων - Αναστασίου, Χριστόφορος (My University, 2025)
Αυτή η ερευνητική εργασία στοχεύει στην αντιμετώπιση σημαντικών περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η ενεργειακή κρίση του πλανήτη, προτείνοντας λύσεις μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελούν μια από τις πιο βιώσιμες λύσεις, προσφέροντας οικολογική παραγωγή ενέργειας χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς η μόνη απαίτηση τους είναι η ηλιακή ακτινοβολία. Στην Κύπρο, ωστόσο, η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα έχει δημιουργήσει προκλήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τη σταθερότητα των δικτύων χαμηλής αδράνειας. Οι διακυμάνσεις στην κατανάλωση ενέργειας και η μείωση της παραδοσιακής παραγωγής προκαλούν προβλήματα με τη συχνότητα και την τάση του συστήματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο για blackout. Επιπλέον, η υπερβολική ροή ισχύος από κατανεμημένους πόρους οδηγεί σε συμφόρηση του δικτύου, ενώ η χαμηλή ζήτηση αναγκάζει σε περικοπές παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές. Στην παρούσα διατριβή θα εστιάσουμε στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικίες, προτείνοντας την εγκατάσταση ενός συστήματος ελέγχου που θα παρέχει πληροφορίες στην ΑΗΚ για την καλύτερη πρόβλεψη και συντονισμό της παραγωγής, καθώς επίσης θα επιτρέπει την προσωρινή αποσύνδεση από τα Φ/Β πάνελ μέσο ενός switch κατά τις ώρες αιχμής. Επιτρέποντας στο σπίτι να τροφοδοτείται από την ΑΗΚ. Τα δεδομένα παραγωγής και κατανάλωσης θα καταγράφονται και θα επεξεργάζονται μέσω cloud, παρέχοντας καλύτερο έλεγχο των μικρών Φ/Β συστημάτων, μειώνοντας τον κίνδυνο blackout και ενισχύοντας την ενεργειακή αποδοτικότητα του συστήματος.
Keywords: Περιβαλλοντικές προκλήσεις; Φαινόμενο του θερμοκηπίου; Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; φωτοβολταϊκά συστήματα