Αποτελεσματικότητα των μηχανών αναζήτησης: μία πειραματική μελέτη βασισμένη στην επισημείωση εικόνων - Θεοδώρου, Δέσπω (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο «Αποτελεσματικότητα των μηχανών αναζήτησης: Μία πειραματική μελέτη βασισμένη στην επισημείωση εικόνων» εκπονήθηκε από τη Δέσπω Θεοδώρου, φοιτήτρια του 8ου εξαμήνου του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή Νικόλα Τσαπατσούλη και ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2012. Στην εργασία μελετάται η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από αναζητήσεις εικόνων στη μηχανή αναζήτησης Google με βάση τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιεί ο χρήστης. Διεξάγεται πειραματισμός με σχολιασμό πενήντα εικόνων που ανήκουν σε συγκεκριμένες ή σε αφηρημένες έννοιες. Ένα δείγμα από σαράντα συμμετέχοντες - χρήστες καλείται να σχολιάσει με μία μόνο λέξη κάθε φορά τι πιστεύει ότι απεικονίζεται σε κάθε ομάδα εικόνων. Ακολούθως οι χρήστες παρατηρούν τις ίδιες εικόνες και επιλέγουν μέσα από το λεξικό όλων των εννοιών εκείνες που θεωρούν ότι περιγράφουν τις εικόνες κάθε έννοιας στο σύνολό τους. Από τα αποτελέσματα που προκύπτουν φαίνεται η δυσκολία που έχουν οι χρήστες του Διαδικτύου να επισημειώσουν, και κατά συνέπεια να αναζητήσουν, εικόνες που έχουν αφηρημένο νόημα. Αυτό οδηγεί στο σχολιασμό εικόνων με λανθασμένες ή μη συναφείς ετικέτες, κάτι που ως φαύλος κύκλος έρχεται να εμποδίσει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων που προσφέρουν οι μηχανές αναζήτησης ακόμη και όταν υπάρχουν δεδομένα τεκμηρίωσης για τις εικόνες. Όταν οι χρήστες δώσουν διαφορετικούς ή μη ακριβείς σχολιασμούς στις εικόνες, η μηχανή αναζήτησης δεν μπορεί να κρίνει κατά πόσο οι εικόνες που επέστρεψε στο χρήστη είναι σχετικές με τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν στην αναζήτηση. Επίσης, συμπεραίνεται ότι ο χρήστης είναι αυτός που κατευθύνει τα αποτελέσματα αναζήτησης εικόνων, γιατί αυτό εξαρτάται από τη μία από τις λέξεις που χρησιμοποιεί για να επισημειώσει τις εικόνες και από την άλλη από τις λέξεις-κλειδιά που δίνει στη μηχανή αναζήτησης.
Keywords: Search engines; Internet; Μηχανές αναζήτησης; Διαδικτύο