MarinEnGPT: Μια Εφαρμογή RAG με Θέμα τη Ναυπηγική Μηχανική - Οικονόμου, Εμμανουήλ (My University, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά πειραματικά και εφαρμόζει πρακτικά την αρχιτεκτονική Ανάκτησης Επαυξημένης Γέννησης (RAG) για τον εμπλουτισμό των Μεγάλων Γλωσσικών Μοντέλων (LLM) με εξειδικευμένη γνώση προερχόμενη από τεχνικά εγχειρίδια ναυπηγικής μηχανικής. Τα εγχειρίδια αυτά, όντας συχνά μη δομημένα, πολυγλωσσικά και ποικίλης ποιότητας, παρουσιάζουν σημαντικές προκλήσεις στην αποτελεσματική ανάκτηση πληροφοριών. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύχθηκε και αξιολογήθηκε το σύστημα ”MarinEnGPT”. Κύριος σκοπός ήταν η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αγωγού (pipeline) που περιλαμβάνει την πολυτροπική ψηφιοποίηση των εγχειριδίων, την αυτόματη δόμηση του περιεχομένου τους μέσω προηγμένων μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης και παραμετροποιήσιμων σχημάτων δεδομένων, τη δημιουργία και αποθήκευση διανυσματικών ενσωματώσεων, και την ανάπτυξη μιας διαδικτυακής διεπαφής για την υποβολή ερωτημάτων σε φυσική γλώσσα. Η εργασία εξετάζει τη διαδικασία ανάπτυξης τέτοιων συστημάτων RAG, αναδεικνύει τις εγγενείς προκλήσεις της τεχνολογίας ως αναδυόμενης, και παρουσιάζει ως κύρια παραδοτέα το λειτουργικό σύστημα MarinEnGPT καθώς και ένα ολοκληρωμένο, ενσωματωμένο πλαίσιο για την πολύπλευρη αξιολόγηση της απόδοσής του. Η προσέγγιση αυτή στοχεύει στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε κρίσιμη τεχνική γνώση και στην υποστήριξη των επαγγελματιών του ναυτιλιακού τομέα.
Keywords: Ναυπηγική Μηχανική; Τεχνικά Εγχειρίδια; Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα; Πολυτροπική Τεχνητή Νοημοσύνη; Ανάκτηση-Επαυξημένη Γέννηση; Εξαγωγή Πληροφοριών; Retrieval-Augmented Generation (RAG); Information Extraction; Marine Engineering; Technical Manuals; Large Language Models (LLMs); Multimodal A