Διαδικασία αξιολόγησης Επαυξητικής και Εναλλακτικής Επικοινωνίας για μαθητές με εγκεφαλική παράλυση - Κατσάβρα, Θέμις (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Εισαγωγή: Η Επαυξητική και Εναλλακτική Επικοινωνία είναι ένας όρος όπου στην Κύπρο βρίσκεται στα αρχικά στάδια. Δεν υπάρχει διαθέσιμη βιβλιογραφία η οποία να διερευνά τους τρόπους αξιολόγησης των ατόμων που πιθανώς να χρήζουν ΕΕΕ στην Κύπρο. Στόχος της παρούσας εργασίας ήταν να ερευνηθεί πως οι λογοθεραπευτές που εργάζονται στο πλαίσιο της ειδικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αξιολογούν τα άτομα τα οποία παρουσιάζουν εγκεφαλική παράλυση και που πιθανόν να χρήζουν στήριξη μέσω διαφόρων μεθόδων, τεχνικών και στρατηγικών EEE. Συγκεκριμένα, ο ερευνητικός στόχος αφορούσε την διερεύνηση των τομέων εκείνων που ο λογοθεραπευτής αξιολογεί κατά την κλινική διαδικασία της αξιολόγησης. Μεθοδολογία: Βασικό υλικό για την διεξαγωγή της έρευνας, αποτέλεσε η συμπλήρωση ερωτηματολογίων το οποίο περιείχε 35 ερωτήσεις με πολλαπλής επιλογής απαντήσεις. Τα ερωτηματολόγιά συμπληρώθηκαν από 12 λογοθεραπευτές οι οποίοι στηρίζουν μαθητές με Εγκεφαλική Παράλυση. Το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο επικεντρώνεται στο πως οι λογοθεραπευτές οι οποίοι εργάζονται σε Δημόσια σχολεία αξιολογούν και πως αποφασίζουν για το είδος της στήριξης που θα παρέχουν σε μαθητές με εγκεφαλική παράλυση. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως οι περισσότεροι λογοθεραπευτές δεν χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα πρωτόκολλα αξιολόγησης. Η διαδικασία αξιολόγησης βασίζεται στις ικανότητες και ανάγκες του ατόμου, χωρίς να δίνεται η απαραίτητη προσοχή στις περιβαλλοντικές ευκαιρίες και στα εμπόδια που συναντά το άτομο. Πέρα από αυτά, οι ικανότητες και οι ανάγκες των ατόμων καθορίζονται μόνο μέσω της απλής παρατήρησης της συμπεριφοράς. Συμπεράσματα: Αναμφίβολα, μια ολοκληρωμένη και εκτενής αξιολόγηση αποτελεί την βάση για μια αποτελεσματική παρέμβαση με θετικά αποτελέσματα. Για αυτό τον λόγο, οι άμεσα εμπλεκόμενοι, όπως είναι οι λογοθεραπευτές πρέπει να πραγματοποιούν μια πλήρη αξιολόγηση με απώτερο στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ΕΕΕ.
Keywords: Επαυξητική και Εναλλακτική Επικοινωνία; Εγκεφαλική Παράλυση; Αξιολόγηση