Βιομιμητικές εφαρμογές για αειφόρες παράκτιες κατασκευές - Αγαθοκλέους, Μαρία (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Για πολλούς αιώνες οι παράκτιες περιοχές εξυπηρετούσαν στο έπακρον τους ανθρώπους όμως τα τελευταία χρόνια, ο παράκτιος χώρος έγινε ένα από τα πεδία στα οποία εμφανίζονται οι πλέον έντονες πιέσεις τόσο σε αστικό όσο και σε υπεραστικό επίπεδο αναφορικά με το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Η παρούσα πτυχιακή μελέτη επιχειρεί να επιλύσει δύο από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της Λεμεσού, τα οποία κατά τη δική μου γνώμη, είναι η εκτεταμένη διάβρωση των ακτογραμμών, η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι κλιματικές αλλαγές λόγω μεγάλων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στόχος είναι η μετατροπή της Λεμεσού σε μια οικολογική παράκτια πόλη απαλλαγμένη από τα προαναφερθέντα περιβαλλοντικά προβλήματα Οι λύσεις που θέλησα να χρησιμοποιήσω είναι βασισμένες στη βιομίμηση, η οποία συμβουλεύεται τη φύση αφήνοντάς την όμως ανεπηρέαστη. Για το πρόβλημα της εκτεταμένης διάβρωσης, χρησιμοποίησα τη λύση των τεχνητών υφάλων που είναι καθαρά εμπνευσμένη από τους φυσικούς κοραλιογενείς ύφαλους. Ενώ για το πρόβλημα της ατμοσφαρικής ρύπανσης λόγω μεγάλων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η βιομιμητική λύση που επέλεξα να χρησιμοποιήσω είναι η τεχνολογία Oyster Wave Power η οποία μιμείται την κίνηση του στρειδιού για την παραγωγή της θαλάσσιας ενέργειας . Τα δύο βιομιμητικά συστήματα που επέλεξα να χρησιμοποιήσω μπορούν να έχουν κάποια συνέργεια μεταξύ τους . Η τεχνολογία Oysters μπορεί να συμβάλει σημαντικά και στην συγκράτηση της παράκτιας διάβρωσης, αφού μειώνει την ενέργεια του κυμάτων που φτάνουν στην ακτή. Επιπλέον εάν η τεχνολογία Oysters τοποθετηθεί κοντά στους τεχνητούς κοραλλιογενείς υφάλους μπορεί να τους προστατεύσει από την υποβάθμιση, αφού και αυτοί μπορούν να αλλοιωθούν από τη μεγάλη κυματική ενέργεια.
Keywords: Βιομίμηση; Αειφορία; Παράκτια πόλη; Τεχνητοί ύφαλοι; Κυματική ενέργεια