Επανάληψη προτάσεων σε ενήλικες με νόσο Αλτσχάιμερ - Σαββίδου, Ραφαέλλα (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εστιάζει στα άτομα με Άνοια τύπου Αλτσχάιμερ. Η νόσος Αλτσχάιμερ οδηγεί στην εξασθένηση τόσο των γνωστικών όσο και, των γλωσσικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, στόχος της παρούσας έρευνας αποτελεί η εξέταση των γλωσσικών ικανοτήτων των ατόμων, μέσω της διαδικασίας επανάληψης προτάσεων. Πιο αναλυτικά, η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε μέσω της χρήσης του εργαλείου επανάληψης προτάσεων LITMUS-SRep (Grohmann & Kambanaros, 2013) το οποίο έχει προσαρμοστεί στην Ελληνοκυπριακή Διάλεκτο. Οι συμμετέχοντες της έρευνας ήταν συνολικά 10 άτομα, 5 άτομα γυναικείου φύλου και 5 άτομα ανδρικού φύλου, ηλικίας μεταξύ 63,8 – 83,6 ετών. Η συλλογή των δεδομένων διεξήχθη στο Κέντρο Ημέρας "Ιθάκη", το οποίο είναι υπεύθυνο για την στήριξη των ατόμων με Άνοια, στην Λεμεσό. Η ανάλυση των δεδομένων, έδειξε ότι συνολικά όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν ιδιαίτερες δυσκολίες αναφορικά με την επανάληψη προτάσεων. Συγκεκριμένα, τα άτομα που βρίσκονταν στο τρίτο στάδιο της νόσου, παρουσίασαν σημαντικές δυσκολίες τόσο στην απλή επανάληψη των προτάσεων, όσο και στην ακριβή επανάληψη των υπό εξέταση συντακτικών δομών. Επιπλέον, οι γυναίκες είχαν σχετικά καλύτερες επιδόσεις από τους άνδρες. Παράλληλα, οι δευτερεύουσες προτάσεις που εισάγονται με το «ότι», φάνηκαν να είναι οι πιο δύσκολες και προβληματικές, και για τις δύο ομάδες συμμετεχόντων.
Keywords: Άνοια; Νόσος Αλτσχάιμερ; Επανάληψη προτάσεων; LITMUS-SRep; Συντακτικές δομές; Dementia; Alzheimer’s disease; Sentence repetition; LITMUS-SRep; Syntactic structures