Ασφάλεια των πεζών στη πόλη : διερεύνηση του όρου "Μη ασφαλής διάβαση" - Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνος (My University, 2023)
Με αφορμή τον μεγάλο αριθμό τραυματισμών που συμβαίνουν γύρω, ή πάνω σε διαβάσεις πεζών, κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία εφαρμογών για τον αυτόματο εντοπισμό των προβλημάτων και την βελτίωση της προστασίας των πολιτών. Η ανάπτυξη τεχνικών μηχανικής όρασης για τον αυτόματο εντοπισμό εμποδίων, ζημιών, πεζών, κτλ., στους δρόμους της πόλης, απαιτεί μεγάλο αριθμό δεδομένων για την δημιουργία αποδοτικών μοντέλων βαθιάς μάθησης. Η πλαισίωση του όρου «Μη Ασφαλής Διάβαση» θα βοηθήσει την συλλογή κατάλληλα επισημειώμενων δεδομένων εκπαίδευσης αλγορίθμων βαθιάς μάθησης για τον εντοπισμό των μη ασφαλών διαβάσεων σε οπτικά δεδομένα. Η παρούσα πτυχιακή εργασία εστιάζει στην διερεύνηση του όρου και στην μελέτη των χαρακτηριστικών μιας μη ασφαλούς διάβασης όπως ο σχεδιασμός της διάβασης, η νυχτερινή και η ημερήσια ορατότητα, καθώς και η προσβασιμότητα της. Τα αποτελέσματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα σταθμευμένα αυτοκίνητα καθώς και διάφορα εμπόδια και ζημιές επηρεάζουν σημαντικά την ασφάλεια της διάβασης οδηγώντας στην κατάλληλη πλαισίωση του όρου «Μη ασφαλής Διάβαση».
Keywords: διάβαση πεζών; ασφάλεια πεζών; δεδομένα εκπαίδευσης; μοντέλα βαθιάς μάθησης; pedestrian crossing; pedestrian safety; training datasets; deep learning models