Γνώσεις και συμπεριφορές των νοσηλευτών στη εφαρμογή υγιεινής των χεριών στα χειρουργικά τμήματα - Μολέσκης, Σωτήρης (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Η σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών, αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία όλων των προγραμμάτων πρόληψης των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Το πλύσιμο των χεριών αποτελεί παλιά συνήθεια του ανθρώπινου πολιτισμού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το πλύσιμο των χεριών δεν είναι απλά μια διαδικασία για την απομάκρυνση των ρύπων, είναι και μια συμβολική κίνηση της κάθαρσης του ανθρώπου από την αμαρτία. Εντούτοις οι λοιμώξεις σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας είναι σήμερα παγκοσμίως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της κάθε χώρας.
Keywords: Υγιεινή; Νοσηλευτές; Διάγνωση, Χειρουργική; Hygiene; Nurses; Diagnosis, Surgical