Προσομοίωση επιπτώσεων γήρανσης σε εικονικά περιβάλλοντα - Ζαβλανού, Χριστίνα (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Ο άνθρωπος πριν ακόμα γεννηθεί γίνεται δέκτης μιας κατάστασης συνεχών αλλαγών. Άλλες από αυτές τις αντιλαμβάνεται, άλλες συμβαίνουν ασυναίσθητα, άλλες τις ορίζει, άλλες απλά τις δέχεται, όπως και να έχει όλες τον διαμορφώνουν και καθορίζουν τις διαφορετικές φάσεις της ζωής του. Φτάνοντας αισίως στην Τρίτη Ηλικία, έρχεται σε μεγάλο βαθμό αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις των αλλαγών αυτών, αλλά και με άλλα προβλήματα που σχετίζονται με αυτές, όπως το γεγονός ότι αδυνατεί να χρησιμοποιήσει προϊόντα και υπηρεσίες τη στιγμή που άλλοι μπορούν. Αδυναμία που απορρέει όχι από τη δική του έλλειψη ικανοτήτων, αλλά από την αδυναμία των σχεδιαστών να σχεδιάσουν προϊόντα, ικανά να καλύψουν εξίσου και τις δικές του ανάγκες. Έχει ακόμα να αντιμετωπίσει χαρακτηρισμούς υπό τη μορφή στερεοτύπων επειδή ακριβώς βρίσκεται σε αυτή την ηλικία. Προκαταλήψεις που απορρέουν όχι από τη δική του συμπεριφορά, αλλά από έλλειψη γνώσης γύρω από το γεγονός της γήρανσης κι επειδή κανένας δε θέλησε να μπει στη θέση του και να κατανοήσει τα συναισθήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στον καθένα αυτές οι επιπτώσεις. Πώς θα μπορούσε όμως μια εφαρμογή Εικονικής Πραγματικότητας να φανεί χρήσιμη σε αυτό το σημείο? Η παρούσα εφαρμογή, συσσωρεύοντας τη γνώση περί της γήρανσης και οπτικοποιώντας τις επιπτώσεις της, στοχεύει στη χρήση της τόσο από σχεδιαστές προϊόντων και υπηρεσιών όσο και από νεαρούς ανθρώπους της καθημερινότητας• για τους μεν πρώτους με σκοπό τον καθολικό σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών, για τους μεν δεύτερους με σκοπό την αλλαγή της αντίληψης περί των ατόμων Τρίτης Ηλικίας και την προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των τελευταίων. Για να διαπιστωθεί αν όντως μια τέτοια εφαρμογή μπορεί να συνεισφέρει ώστε να ευοδωθούν οι στόχοι αυτοί, συντάχθηκε έρευνα σε εννέα άτομα μεταξύ των οποίων και δύο άτομα από το χώρο του σχεδιασμού προϊόντων και εφαρμογών, τα αποτελέσματα της οποίας ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, έδειξαν ότι η Εικονική Πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο σχεδιαστικό εργαλείο, φανερώνοντας τα στοιχεία εκείνα που θα πρέπει να έχει ένα προϊόν ώστε να ανταποκρίνεται εξίσου και στις απαιτήσεις των ανθρώπων μεγαλύτερων ηλικιών. Τέλος θα μπορούσε να έχει και κοινωνική διάσταση, καθώς ενισχύοντας τη γνώση γύρω από τις επιπτώσεις των σχετιζόμενων με την ηλικία αλλαγών, παροτρύνεται τρόπον τινά ο επαναπροσδιορισμός των πιθανών αρνητικών αντιλήψεων απέναντι στα άτομα Τρίτης Ηλικίας και ενισχύεται η προσπάθεια για βελτίωση της καθημερινότητάς τους από άτομα του περιβάλλοντός τους.
Keywords: Τρίτη ηλικία--Ποιότητα ζωής; Εικονική πραγματικότητα