Θεραπευτική επαφή με τα ζώα σε άτομα με καρκίνο (Animal-assisted Therapy – AAT) - Παπαπαναγιώτη, Βασιλική (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Η θεραπεία με την βοήθεια των ζωών (Animal Assisted Therapy – AAT) είναι η προγραμματισμένη ένταξη ενός ζώου στο πρόγραμμα θεραπείας ενός ασθενούς. Αποτελεί συμπληρωματική ή εναλλακτική μέθοδο και μπορεί να είναι ομαδική η επίσκεψη ή ατομική. Αρχικά χρησιμοποιούνταν μόνο για τα άτομα με νευροβιολογικές διαταραχές, όμως τα τελευταία χρόνια γίνονται έρευνες και για τα αποτελέσματα της σε διάφορες άλλες παθήσεις, όπως και σε άτομα με καρκίνο. Μέχρι στιγμής, έχει φανεί ότι η θεραπεία με την βοήθεια των ζώων μπορεί να έχει αρκετά ευεργετικά αποτελέσματα στα άτομα αυτά (με καρκίνο). Μπορεί να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει την συναισθηματική τους υγεία και να μειώσει την κόπωση που νιώθουν. Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι η ανασκόπηση και παράθεση των επιστημονικών δεδομένων για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων στα άτομα με καρκίνο. Υλικό και Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε μια συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για την διερεύνηση των αποτελεσμάτων που μπορεί να έχει η θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων (Animal-assisted Therapy – AAT) στα άτομα με καρκίνο. Στην παρούσα συστηματική ανασκόπηση έγινε αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας στις βάσεις δεδομένων PubMed, Scopus και Science Direct. Αποτελέσματα: Από την μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας ανεδείχθησαν 10 άρθρα τα οποία αναφέρονταν στα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων (Animal-assisted Therapy – AAT) στα άτομα με καρκίνο, βασισμένα σε επιστημονικά δεδομένα. Οι μελέτες αυτές είχαν δημοσιευτεί από το 2007 μέχρι το 2019. Όσον αφορά την χώρα δημοσίευσης των μελετών αυτών, προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (4), από την Ιαπωνία (1), από τον Καναδά (1), από την Γερμανία (1), από την Ιταλία (2) και από την Τσεχία (1). Συμπεράσματα: Η συχνότητα χρήσης της AAT σε διάφορους τομείς τα τελευταία 10 χρόνια αυξάνεται ραγδαία. Οι προσεγγίσεις που υποστηρίζονται από ζώα από διαφορετικές χώρες και κλάδους έδειξαν θετικά αποτελέσματα στις αισθητηριακές, συναισθηματικές και γνωστικές λειτουργίες, ειδικά στη φυσική δομή και τις λειτουργίες ατόμων σε διαφορετικές ηλικίες και διαγνώσεις.
Keywords: Οφέλη; Παρεμβάσεις; Παρεμβάσεις; Ενήλικες; Καρκίνος; Ασθενείς; Συστηματική ανασκόπηση; Benefits; Interventions; Animal assistance therapy; Adults; Cancer; Patients; Systematic review