Διεπαγγελματική συνεργασία και εργασιακή ικανοποίηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού - Γρηγορίου, Πολυξένη (My University, 2025)
Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό και εργασιακό περιβάλλον, οι οργανισμοί υγείας καλούνται να ανταποκρίνονται ευέλικτα στις αυξανόμενες ανάγκες, εξισορροπώντας την οικονομία πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. Στην Κύπρο, η εφαρμογή του ΓεΣΥ φέρνει προκλήσεις για τα νοσηλευτήρια, όπως η κάλυψη αυξημένων υγειονομικών αναγκών, το υψηλότερο κόστος και οι απαιτήσεις των πολιτών. Μέσα σε περιορισμένους πόρους, γίνεται επιτακτική η ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας φροντίδας, της ασφάλειας των ασθενών και της αποδοτικότητας. Είναι, λοιπόν, απαραίτητη η αξιοποίηση όλων των παραμέτρων που ενισχύουν την παραγωγικότητα και την ικανοποίηση χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Παράλληλα, οδηγούν στη δημιουργία θετικών συνθηκών εργασίας μέσα από ένα κλίμα συνεργασίας και εργασιακής ικανοποίησης που ενδεχομένως να συμβάλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας, της μείωσης της δυσαρέσκειας και της πρόθεσης φυγής.
Keywords: διεπαγγελματική συνεργασία; εργασιακή ικανοποίηση; ιατροί; νοσηλευτές; στάσεις; interprofessional collaboration; job satisfaction; physicians; nurses; attitudes