Σχηματισμός κρυσταλλικών υλικών μεταξύ δισθενών και τρισθενών μεταλλοιόντων και του D-(-)- κινικού οξέος - Χριστοφή, Ευγενία (My University, 2023)
Η μελέτη της δραστικότητας μεταλλοϊόντων όπως Ce(III), La(III), Nd(III), Fe(III) και Fe(II) με το κινικό οξύ μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες. Μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον χημικών διεργασιών, καθώς το κινικό οξύ είναι μια ανανεώσιμη και άφθονη πρώτη ύλη. Στόχος της μελέτης αυτής, είναι να διευρύνει την κατανόηση για τη δράση του κινικού οξέος και των παραγώγων του παρουσία δισθενών και τρισθενών μεταλλοϊόντων. Γεγονός που δύναται να διευκολύνει την ανάπτυξη νέων συνθετικών μεθόδων για ανακάλυψη νέων υλικών με χρήσιμες ιδιότητες και τεχνολογίες σε διάφορους τομείς. Το προαναφερθέν κινικό οξύ είναι μια φυσική ένωση και βρίσκεται σε πολλά φυτά. Διαθέτει σημαντικές βιολογικές επιδράσεις και ιδιότητες. Ως εκ τούτου, το κινικό οξύ και τα παράγωγά του έχουν δυνητική αξία εφαρμογής στην ιατρική και τη φαρμακευτική βιομηχανία. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία χρησιμοποιήθηκαν άλατα μεταβατικών μετάλλων και λανθανιδίων, σημαντικά λόγω των μοναδικών χημικών και φυσικών τους ιδιοτήτων που τα καθιστούν χρήσιμα σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Για τους παραπάνω λόγους που αναφέρθηκαν κρίνεται σημαντικό να μελετηθεί η δραστικότητα των μεταλλοϊόντων με κινικό οξύ. Πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες προσπάθειες για δημιουργία δυαδικών και τριαδικών συστημάτων δομικής ειδογένεσης. Τα κρυσταλλικά υλικά που σχηματίστηκαν χαρακτηρίστηκαν με κρυσταλλογραφική ανάλυση και φασματοσκοπικές μεθόδους (FT-IR και UV-Vis). Συνοψίζοντας, απομονώθηκε κρυσταλλικό υλικό που περιείχε 1,10-φαινανθρολίνη και υδροκινόνη (υλικό 1) ή 1,10-φαινανθρολίνη και κατεχόλη (catechol) (υλικό 2), μετά από την υδροθερμική αντίδραση στους 180 ℃ για 48 hrs. Επιπλέον, η αντίδραση με το δισθενές άλας του σιδήρου και του κινικού οξέος σε συνθήκες υδροθερμικής αντίδρασης, 120 ℃ για 22 hrs, οδήγησε στην απομόνωση κρυσταλλικού υλικού το οποίο αποτελείται από ένα άτομο σιδήρου ενωμένο με δύο κινικούς υποκαταστάτες (υλικό 3). Συγκεντρωτικά, η μελέτη αυτή οδήγησε στην απομόνωση ενός νέου πολυμερικού υλικού με βάση το σίδηρο(II) (υλικό 3) αλλά και στην απομόνωση κρυσταλλικών υλικών (υλικό 1 και υλικό 2) γνωστής χημικής σύστασης μέσω = άγνωστών μηχανισμών οργανικής χημείας.
Keywords: κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ; κινικό οξύ; φασματοσκοπία υπερύθρου; λανθανίδια; σίδηρος; D-(-)-quinic acid; X-Ray crystallography; FT-IR spectroscopy; lanthanides; iron