Περιγραφή του γλωσσικού προφίλ των κυπρίων ατόμων με πρωτοπαθή προϊούσα αφασία - Ζήνωνος, Ελένη (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2020)
Πρωτοπαθής Προϊούσα Αφασία είναι το σύνδρομο που εμφανίζεται λόγω προοδευτικού νευροεκφυλισμού στο κυρίαρχο εγκεφαλικό ημισφαίριο˙ και προκαλεί ποικίλα γλωσσικά συμπτώματα. Οι διάφοροι συνδυασμοί γλωσσικών συμπτωμάτων, αντικατοπτρίζουν διαφορετικούς τύπους του συνδρόμου, οι οποίοι είναι η σημασιολογική (svPPA), η μη ευφράδης – αγραμματική (nfvPPA), η λογοπενική (lvPPA) και η μικτή ΠΠΑ. Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης ήταν ο προσδιορισμός του γλωσσικού προφίλ των Κύπριων ασθενών με ΠΠΑ και συγκεκριμένα των τύπων svPPAκαι nfvPPA, μέσω μελέτης δύο περιπτώσεων. Ποικίλα εργαλεία αξιολόγησης γλωσσικών, νοητικών και γνωστικών ικανοτήτων, χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό του γλωσσικού προφίλ δύο ασθενών με svPPA και nfvPPA αντίστοιχα, οι οποίοι επιλέχθηκαν με σκόπιμη δειγματοληψία. Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων βαθμολογήθηκαν βάσει των νορμών του κάθε εργαλείου και στη συνέχεια καταχωρήθηκαν στο λογισμικό excel. Τα αποτελέσματα των ασθενών κατέδειξαν δυσκολίες σε όλους σχεδόν τους γλωσσικούς τομείς, με διαφορετική βαρύτητα στον κάθε συμμετέχοντα. Οι πιο επηρεασμένες ικανότητες φάνηκαν να είναι αυτές της κατονομασίας ρημάτων, κατανόησης σύνθετων λέξεων και συνοχής του λόγου. Αντίθετα, η καλύτερα διατηρημένες ικανότητες ήταν αυτές της κατανόησης ουσιαστικών και διατήρησης του θέματος συζήτησης. Στην nfvPPA παρατηρείται επιπλέον μείωση στην επάρκεια των περιεχομένων του λόγου˙ και τα λεξιλογικά και γραμματικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται, παρουσιάζονται με μικρότερη ποικιλομορφία σε αυτή, έναντι της svPPA. Γενικά, οι γλωσσικές ικανότητες των Κύπριων ασθενών με ΠΠΑ, όπως αυτές παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη μελέτη, διαφέρουν τόσο με τη διεθνή βιβλιογραφία, όσο και ανάμεσα στους διάφορους τύπους του συνδρόμου. Οι διαφορές αυτές, αυξάνονται όταν τα στάδια εξέλιξης του συνδρόμου είναι διαφορετικά.
Keywords: Πρωτοπαθής Προϊούσα Αφασία (ΠΠΑ); Σημασιολογική ΠΠΑ; svPPA; nfvPPA; Γλωσσικό προφίλ; Γλωσσικές ικανότητες; Γνωστικές ικανότητες; Primary Progressive Aphasia; Semantic variant PPA; Non – fluent variant PPA; Language profile; Language abilities; Cognitive abilities