Οικογένεια και χρόνια ασθένεια - Ζυγά, Σοφία; Sarafis, Pavlos (My University, 2009)
Μονογονεϊκές οικογένειες, ανασυντιθεμένες οικογένειες, οικογένειες ομοφυλοφίλων, παιδιά αγνώστου πατρός χ, ιατρικώς υποβοηθουμένη αναπαραγωγή, παρένθετη μητρότητα, σύμφωνο συμβίωσης, υιοθεσία· και πλάι σε αυτά η ψηφιακή πλέον οικογένεια, η τηλεόρασή και το ιντερνέτ ως ο τρίτος γονέας, η οικογένεια και τα νέα συμπτώματα. Νέοι τρόποι εγγραφής του θεσμού της οικογενείας στην συλλογικότητα, υπό το καθεστώς της παγκοσμιοποίησης και τις διεκδικήσεις των μειονοτήτων, επανεγγράφουν το φροϋδικό οικογενειακό μυθιστόρημα όχι πλέον από την πλευρά του «παιδιού βασιλιά» αλλά βάσει της επιθυμία-αινίγματος των ίδιων των γονέων. Τα νέα οικογενειακά μυθιστορήματα, υπό την οπτική της ψυχανάλυσης αλλά και των ευρύτερων κοινωνικών επιστημών, αντικείμενο του συγγράμματος.
Keywords: Family; Psychology