Ιστορική αναδρομή της γεωδαιτικής υποδομής στην Κύπρο - Γιάγκου, Υψηλάντης (χ, 2021)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται κυρίως στην περιγραφή του τρόπου, των ενεργειών και των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν για την εγκαθίδρυση των δύο γεωδαιτικών συστημάτων αναφοράς στην Κύπρο (του 1913-15 και του 1993). Γίνεται αρχικά μια σύντομη αναδρομή που σχετίζεται με το ιστορικό των χαρτών, ξεκινώντας από την παλαιολιθική εποχή, με ενδιάμεση αναφορά στους Αιγυπτίους, στους Έλληνες, στους Βυζαντινούς και στους Ευρωπαίους του Μεσαίωνα, και καταλήγει στους Βρετανούς και ιδιαίτερα στον Οράτιο Χέρμπερτ Κίτσενερ, ο οποίος δημιούργησε τον πρώτο πλήρη χάρτη της Κύπρου. Ο χάρτης αυτός αποτελεί μια επιστημονική χαρτογράφηση που άφησε εποχή, σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη συνέχεια γίνεται προσπάθεια κατανόησης της έννοιας, αλλά και του λόγου ύπαρξης των γεωδαιτικών συστημάτων, καθώς και αναφορά στα είδη τους, ιεραρχώντας τα σε παγκόσμια και κρατικά. Επίσης, γίνεται αναφορά για τον τρόπο υλοποίησής τους, κάνοντας ανάλυση του τρόπου προβολής των σημείων της Φ.Γ.Ε αρχικά στο ελλειψοειδές, στη συνέχεια σε αναπτυκτές επιφάνειες, και, τέλος, σε επίπεδες ορθογώνιες συντεταγμένες. Η μελέτη καταλήγει με την περιγραφή του ιστορικού της δημιουργίας του κυπριακού Κτηματολογίου, καθώς η γεωδαιτική υποδομή της Κύπρου είναι ενσωματωμένη με το τεχνικό συστατικό αυτής της Υπηρεσίας.
Keywords: Γεωδαιτική συστήματα; Επιστημονική χαρτογράφηση--Κύπρος; Geodetic Reference Systems in Cyprus; Cyprus Land Registry