Ολοκληρωμένη Διαχείριση παράκτιων περιοχών. Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός στην Κύπρο - Κανατζιά, Μιχαέλλα (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2021)
Σε παγκόσμιο επίπεδο ο σχεδιασμός του θαλάσσιου χώρου ξεκινά τη δεκαετία του ’80. Η ΕΕ προχωρά σε έγκριση σχετικής οδηγίας για τον σχεδιασμό του θαλάσσιου χώρου το 2014. O Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, αποτελεί μια κρίσιμη διαδικασία, η οποία εκτός από το να δώσει λύση στα συσσωρευμένα προβλήματα υποβάθμισης των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων που ήδη υπάρχουν, έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και όλα εκείνα τα σύγχρονα ζητήματα που άπτονται της ανταγωνιστικότητας των πολλαπλών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται πλέον στη θάλασσα, αλλά και του κινδύνου υπέρβασης της φέρουσας ικανότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο την δημιουργία Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού για την Κύπρο. Στο πρώτο μέρος της εργασίας αναλύεται το θεωρητικό πλαίσιο που αφορά τον ΘΧΣ γενικότερα, πραγματοποιείτε μια ιστορική αναδρομή του ορού, αναλύεται το θεσμικό πλαίσιο σε Κύπρο και Ευρώπη και καταλήγει σε μια ανάλυση για όλες τις χρήσεις και δραστηριότητες που επηρεάζουν και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην εκπόνηση ενός ΘΧΣ. Στην συνέχεια ορίζεται η περιοχή μελέτης, η οποία περιλαμβάνει την παράκτια επιφάνεια όλων των δήμων/κοινοτήτων της ελεύθερης Κύπρου και τα χωρικά της ύδατα. Έπειτα, πραγματοποιείται ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης, αναλύοντας όλες τις χρήσεις και δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή. Από την ανάλυση προκύπτουν κάποια συμπεράσματα και προβλήματα στα οποία δίνεται λύση στο τρίτο μέρος της εργασίας μέσα από ένα όραμα. Έτσι, στο τρίτο μέρος της εργασίας έχουμε μια πρόταση για ΘΧΣ η οποία περιλαμβάνει ένα όραμα, κάποιες κατευθύνσεις, τους στόχους και ένα σύνολο δράσεων με σκοπό την βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.
Keywords: Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός; Yποβάθμιση; Θαλάσσια οικοσυστήματα; Παράκτια οικοσυστήματα; Marine Spatial Planning; Degradation; Marine ecosystems; Coastal ecosystems