Μελέτης έντασης του φαινομένου αστικής θερμικής νησίδας στην Αστική περιοχή της Λεμεσού - Χρίστου, Ειρήνη (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Αλλαγές στην επιφάνειας της γης με συνεπακόλουθο την αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα και των επιφανειών στο εσωτερικό των πόλεων σε σχέση με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες στα περίχωρα προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο ενεργειακό ισοζύγιο της πόλης. Ο ατμοσφαιρικός αέρα που παγιδεύεται στο εσωτερικό της αστικής περιοχής μέχρι και το επίπεδο των κτιρίων προκαλεί έντονη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ των περιχώρων. Το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως Αστική Θερμική Νησίδα (Α.Θ.Ν), είναι κλιματικό φαινόμενο και αποτελεί κυρίαρχο γνώρισμα του αστικού μικροκλίματος. Ως ένταση του φαινομένου Α.Θ.Ν ορίζεται η μεγαλύτερη διαφορά θερμοκρασίας του αέρα μεταξύ αστικών και ημιαστικών περιοχών. Η αύξησης των τιμών θερμοκρασίας του αέρα οδηγεί στην περαιτέρω ζήτηση για ψύξη των κτιρίων και κατ ΄ επέκταση στην αύξηση της των εκπομπών ρύπων. Οι χαμηλές τιμές θερμοκρασίας οδηγούν στο αντίθετο φαινόμενο το οποίο καλείται Ψυχρή Αστική Νησίδα (Ψ.Α.Ν). Η ερευνητική μελέτη εξετάζει την χωρική μεταβολή της θερμοκρασίας και παρατηρεί τη ένταση του φαινομένου Θ.Α.Ν μέσω δορυφορικών εικόνων τύπου Landsat 5 για το έτος 2000 και 2002 από τις οποίες ανακτήθηκαν θερμοκρασιακά δεδομένα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι πυκνοκατοικημένες περιοχές και περιοχές με χώρους πρασίνου παρουσιάζουν μειωμένες τιμές θερμοκρασίας, χαρακτηρίζοντας τις σαν ψυχρές περιοχές, και οι ανοικτοί χώροι αυξημένες τιμές θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της ημέρας. κατά την διάρκεια της ημέρας η επιφανειακή θερμοκρασία στην αστική περιοχή μελέτης κυμαίνεται στους 44+-3 C° και κατά την διάρκεια της νύχτας στους 21+-3 C°. Τέλος, η ένταση του φαινομένου κυμαίνεται στου 1,5 – 2,5 C° σε περιφέρεια 15 km από την περιοχή μελέτης.
Keywords: Ενεργειακό ισοζύγιο; Αστική περιοχή Λεμεσού; Αστική Θερμική Νησίδα; Ψυχρή Αστική Νησίδα