Μαζικά Πολυχρηστικά Διαδικτυακά Παιχνίδια Ρόλων: Η τεχνολογία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στο μαθησιακό περιβάλλον - Sourmelis, Theodoros; Nikolaidou, Fotini (My University, 2015)
Η ενσωμάτωση εμπορικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών στην εκπαίδευση απασχολεί τον τελευταίο καιρό αρκετούς ερευνητές οι οποίοι βλέπουν τη νέα αυτή τεχνολογία ως μέσο το οποίο μπορεί να συμβάλει θετικά στη μάθηση. Η ακαδημαϊκή κοινότητα επιχειρεί να δώσει φώς σε ερωτήματα που αφορούν στις μαθησιακές διαδικασίες που συντελούνται κατά την εμπλοκή του χρήστη με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και δημιουργούν εκπαιδευτικά ηλεκτρονικά παιχνίδια υιοθετώντας στοιχεία των εμπορικών ώστε να ωθήσουν τον μανθάνοντα στην κατάκτηση της γνώσης. Σίγουρα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (Η.Π) δεν αποτελούν κάτι το πρωτοεμφανιζόμενο από τεχνολογικής πλευράς. Όμως μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν να μελετούνται οι πιθανές επιδράσεις των Η.Π. στον μαθησιακό τομέα με την ολοένα αυξανόμενη διάδοση τους ανάμεσα σε παιδιά και έφηβους, ειδικότερα μέσω του διαδικτύου.Η παρούσα μελέτη έχει σκοπό να περιγράψει μια συγκεκριμένη κατηγορία ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αυτή των «Μαζικά Πολυχρηστικών Διαδικτυακών Παιχνιδιών Ρόλων» (MMORPG - Massively Multiplayer Online Games), να αναλύσει τον τρόπο χρήσης τους και να εξετάσει την υπάρχουσα βιβλιογραφία όσον αφορά στο θέμα της χρήσης και ενσωμάτωσης τους στην εκπαίδευση και στη μάθηση γενικότερα.
Keywords: Μαζικά Πολυχρηστικά Διαδικτυακά Παιχνίδια Ρόλων; Τεχνολογία; Δεξιότητες; Μάθηση; MMORPGs