Διαχείριση ομβρίων υδάτων στη Λεμεσό και αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στο κέντρο της πόλης - Παπαδοπούλου, Χριστίνα (q, 2021)
Το αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής εργασίας αφορά εκτενή αναφορά και περιγραφή των όμβριων υδάτων στη Λεμεσό όπως και υδραυλική εφαρμογή στο κέντρο της πόλης της Λεμεσού. Στα πρώτα κεφάλαια περιγράφονται αναλυτικά τα γεωφυσικά και υδραυλικά χαρακτηριστικά της πόλης όπως περιλαμβάνεται και υδρολογική περιγραφή της περιοχής, η μορφολογία του εδάφους και τα κλιματικά χαρακτηριστικά. Ακολουθεί αναφορά στη νομοθεσία που εφαρμόζεται στην Κύπρο και σχετίζεται με τη διαχείριση των ομβρίων αλλά και των πλημμυρών. Συγκεκριμένα αναπτύσσεται εκτενώς η Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα (ΟΠΥ) 2000/60/ΕΚ, η οποία θέτει το νομοθετικό πλαίσιο για την ορθή διαχείριση των υδάτων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όπου είναι υποχρέωση όλων των Ευρωπαϊκών Κρατών να την εφαρμόσουν. Στα επόμενα κεφάλαια αναπτύσσεται η διαχείριση των ομβρίων στην Λεμεσό όπου γίνεται αναφορά στους φορείς της πόλης που τα διαχειρίζονται όπως επίσης και παρουσίαση της υφιστάμενη υποδομής ομβρίων. Ακολουθούν τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν σε περιπτώσεις έντονων πλημμυρικών φαινομένων όπως επίσης και καταγραφή των σημαντικότερων πλημμυρών που έλαβαν χώρα στην πόλη. Στα τελευταία κεφάλαια γίνεται εφαρμογή στην περιοχή γύρω από το ιστορικό κάστρο της Λεμεσού όπου είναι και η περιοχή στη Λεμεσό που κατά κύριο λόγο χαρακτηρίζεται περισσότερο από πλημμυρικά φαινόμενα. Γίνονται υπολογισμοί όσο αφορά την επιφανειακή απορροή σε σχέση με την παροχική ικανότητα των υφιστάμενων αγωγών. Έπειτα γίνεται εισήγηση για τοποθέτηση δικτύου ομβρίων σε συγκεκριμένα σημεία βόρεια της Ναυαρίνου, έτσι ώστε το υφιστάμενο δίκτυο νότια της οδού, να μπορεί να διαχειριστεί τον όγκο βροχής χωρίς να υπάρχει πλεονάζων επιφανειακή απορροή. Τέλος ακολουθούν γενικά συμπεράσματα και εισηγήσεις που προέκυψαν από την εφαρμογή που προηγήθηκε στο κέντρο της Λεμεσού.
Keywords: Λεμεσός; Νομοθετικό πλαίσιο; Ξαφνικής πλημμύρα; Yδροφορείς; Limassol; Legislative framework; Flash flood; Hydrophoresis