Η επιρροή των atmospherics στην πιστότητα των καταναλωτών : η περίπτωση του καταστήματος strativarius - Βασιλείου, Μιχαέλα (q, 2021)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο «Η επιρροή των atmospherics στην πιστότητα των καταναλωτών: Η περίπτωση του καταστήματος Stradivarius», εκπονήθηκε από την φοιτήτρια του 8ου εξαμήνου του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Μιχαέλα Βασιλείου, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Γεώργιου Πανηγυράκη και ολοκληρώθηκε κατά τον μήνα Μάιο του 2021. Σκοπός της παρούσας έρευνας, είναι να καλύψει το ερευνητικό κενό που υπάρχει στην βιβλιογραφία σχετικά με την επιρροή της χρήσης του εργαλείου των atmospherics στην πιστότητα των καταναλωτών. Ως εκ τούτου, εξετάζεται το εργαλείο των atmospherics στο χώρο ενός καταστήματος λιανικής πώλησης μόδας, ως προς την επιρροή που έχει στην πιστότητα των καταναλωτριών, αφού το αγοραστικό κοινό του καταστήματος Stradivarius είναι γυναίκες. Για την επίτευξη του σκοπού της εν λόγω έρευνας ως εργαλείο διερεύνησης και συλλογής δεδομένων χρησιμοποιήθηκε δομημένο διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, και διαδόθηκε μέσω της πλατφόρμας του Google Form σε δείγμα 150 καταναλωτριών του καταστήματος «Stradivarius», ηλικίας 18-35 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η πιστότητα των καταναλωτριών, εξαρτάται σημαντικά από την ατμόσφαιρα του καταστήματος. Συγκεκριμένα, η ύπαρξη μυρωδιάς, μουσικής, διάταξης χώρου, φωτισμού, χρωμάτων και προσωπικού σχετίζονται θετικά με την εμπειρία και πιστότητα των καταναλωτριών. Την ίδια στιγμή, διαφάνηκε από τα αποτελέσματα της έρευνας πως ένα ποσοστό του δείγματος προτείνει την αλλαγή σε κάποια σημεία του καταστήματος, με την πλειοψηφία να συστήνει τη βελτιστοποίηση του προσωπικού του καταστήματος. Μέσω της παρούσας διατριβής, τα αποτελέσματα συνεισφέρουν, συμπληρώνουν και επιβεβαιώνουν την υπάρχουσα βιβλιογραφία του μάρκετινγκ της εν λόγω διατριβής, παρατίθενται κάποιοι ερευνητικοί περιορισμοί που προέκυψαν κατά την διεξαγωγή και ολοκλήρωση της έρευνας, καθώς επίσης και μελλοντικές προτάσεις για εκτενέστερη έρευνα στο πεδίο των Atmospherics.
Keywords: ολιστική ατμόσφαιρα; αισθητηριακό μάρκετινγκ; λιανική πώληση; εμπειρία; πιστότητα; holistic atmosphere; sensory marketing; retail sale; experience; loyalty