Απομόνωση και χαρακτηρισμός αυτόχθονων μικροοργανισμών από ορό γάλακτος για εφαρμογές στη διαείριση του ορού ως πρόσθετο σε σιτηρέσια χοίρων - Παπακαρουλλά, Δέσποινα (My University, 2024)
Η χρήση και η περαιτέρω επεξεργασία του γάλακτος και των προϊόντων του, επέτρεψαν στον άνθρωπο να εγκατασταθεί και να ευδοκιμήσει σε διάφορα περιβάλλοντα. Η ανακάλυψη του τυριού οδήγησε στην παραγωγή ορού γάλακτος ως γαλακτοκομικό υποπροϊόν. Για πολλά χρόνια ο ορός γάλακτος ως υποπροϊόν της γαλακτοβιομηχανίας θεωρείται απόβλητο και απορρίπτεται στο περιβάλλον ή χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή. Ο ορός περιέχει περίπου το 55% των θρεπτικών συστατικών του γάλακτος όπως για παράδειγμα τις διαλυτές πρωτεΐνες, λακτόζη, βιταμίνες και μέταλλα. Η απόρριψη του στο περιβάλλον εγκυμονεί πολλούς κίνδυνους, αφού επιτρέπει την είσοδο μεγάλων ποσοτήτων θρεπτικών (οργανικής κυρίως μορφής) στο έδαφος και στο νερό. Η είσοδος των θρεπτικών οδηγεί στη καταστροφή των οικοσυστημάτων λόγω φαινομένων ευτροφισμού. Τις τελευταίες δεκαετίες, πολλοί ερευνητές έχουν μελετήσει τις οικονομικές δυνατότητες χρήσης του ορού γάλακτος, κυρίως πώς να μετατραπεί από ανεπιθύμητο υποπροϊόν σε πολύτιμη πρώτη ύλη. Παραδοσιακά, ο ορός γάλακτος χορηγείται στα ζώα ως ζωοτροφή. Στις μέρες μας όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα αλλά και ως βιοκαύσιμο, ενώ στη βιομηχανία τροφίμων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη παραγωγή σιροπιού αλλά και για τη παραγωγή ποτών. Επιπρόσθετα από τον ορό γάλακτος μπορεί να απομονωθεί λακτόζη, γαλακτικό οξύ, πρωτεΐνη και πεπτίδια. Η παρούσα μελέτη παρέχει μια επισκόπηση των πιθανών χρήσεων του ορού γάλακτος καθώς επίσης παρουσιάζονται οι μικροοργανισμοί που απομονώθηκαν από δείγματα ορού γάλακτος στην Κύπρο. Η ερευνά διεξάχθηκε ως απάντηση στις προκλήσεις που προκύπτουν μετά από τη χρήση του ορού σε κυπριακές χοιροτροφικές μονάδες. Οι χοιροτροφικές μονάδες εφαρμόζοντας υγρή σίτιση ενσωματώνοντας τον ορό γάλακτος, αντιμετώπισαν προβλήματα όπως φούσκωμα του εντερικού σωλήνα και διάρροια στους χοίρους. Με αφορμή αυτό λοιπόν, πάρθηκαν δείγματα ορού γάλακτος με σκοπό την απομόνωση και μελέτη και χαρακτηρισμό των αυτόχθονων μικροοργανισμών με απώτερο στόχο την εξεύρεση μικροοργανισμών που μπορούν να μειώσουν γρήγορα το pH ορού και την βιοπροστασία του. Η ταυτοποίηση των μικροοργανισμών αποκάλυψε την παρουσία των ακόλουθων μικροοργανισμών: Limosilactobacillus fermentum, vi Acetobacter pasteurianus, Niallia circulans, Acetobacter ghanensis, Lacticaseibacillus rhamnosus, Acetobacter oryzoeni. Οι πλείστοι από τους μικροοργανισμούς αυτούς αναφέρονται στην βιβλιογραφία ότι συνεισφέρουν στη παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ άλλοι προάγουν τη καλή εντερική λειτουργεία, ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα.
Keywords: Ορός γάλακτος; αξιοποίηση; οξυγαλακτικά βακτήρια; ζύμωση; λακτόζη; Whey; utilization; lactic acid bacteria; fermentation; lactose