Διερεύνηση αντιμικροβιακών ιδιοτήτων υδατικού εκχυλίσματος στεμφύλων προερχόμενο από την γηγενή ποικιλία Ξυνιστέρι - Ζωσιμά, Λουκία (Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Management, Cyprus University of Technology, 2021)
Στην παρούσα μελέτη διερευνήθηκε η αντιμικροβιακή δράση του υδατικού εκχυλίσματος στέμφυλων προερχόμενο από την γηγενή ποικιλία Ξυνιστέρι και τριών φαινολικών ενώσεων κατά Gram θετικών και Gram αρνητικών βακτηρίων. Οι φαινολικές ενώσεις που μελετήθηκαν ήταν από τα φλαβονοειδή η κερκετίνη και η κατεχινή, ενώ από τα μη φλαβονοειδή το γαλλικό οξύ. Τα Gram θετικά βακτήρια που συμπεριλήφθηκαν ήταν εφτά στελέχη από την Listeria monocytogenes και ο Staphylococcus aureus ATCC 6538. Από τα Gram αρνητικά βακτηρία εμπεριέχεται η Salmonella enterica subsp. enterica serovar Enteriridis NCTC 5188 και το E.coli ATCC 11775. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την διεξαγωγή των αποτελεσμάτων ήταν η μέθοδος αραιώσεως σε ζωμό (broth dilution method) χρησιμοποιώντας πλάκα μικροτιτλοδότησης 96 φρεατίων (μικροαραίωση). Οι ελάχιστες ανασταλτικές συγκεντρώσεις κυμαίνοντας από 0,125 mg/ml έως 2 mg/ml. Σε αυτή την μελέτη το υδατικό εκχύλισμα στεμφύλων και η κερκετίνη παρουσίασαν την πιο ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Υψηλότερη ανασταλτική δραστηριότητα παρουσίασαν τα Gram θετικά βακτήρια έναντι των Gram αρνητικών λόγω της διαφορετικής δομής του κυτταρικού τοιχώματος.
Keywords: Αντιμικροβιακή ιδιότητα; Κερκετίνη; Κατεχίνη; Γαλλικό οξύ; Στέμφυλα; Antimicrobial activity; Quercetin; Catechin; Gallic acid; Grape marcs