Η εικονογράφηση της μάγισσας στα παραμύθια των αδελφών Γκριμ: Η αντίληψη της ασχήμιας ως ένδειξη κακίας - Αγγελοπούλου, Αγγελική (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών,Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η κακιά μάγισσα αποτελεί τον πλέον διαδεδομένο εχθρό που υποχρεούται να αντιμετωπίσει ο ήρωας ενός παραμυθιού. Τις πλείστες φορές, η εικονογράφηση της φιγούρας της μάγισσας είναι άσχημη. Στην παρούσα πτυχιακή διατριβή, επιχειρείται να απαντηθεί ο λόγος για τον οποίο η εικονογράφηση της φιγούρας της μάγισσας στα παραμύθια είναι τόσο άσχημη. Αρχικά, δίδονται ιστορικές πληροφορίες σχετικά με το πώς καθιερώθηκε το στερεότυπο της μάγισσας δια μέσου των αιώνων, ορισμένα δεδομένα σχετικά με τους πρώτους συγγραφείς που την χρησιμοποίησαν στα παραμύθια τους, τους αδελφούς Γκριμ, καθώς και σχολιασμοί επιλεγμένων εικονογραφήσεων της. Εκτός αυτού θα παρουσιαστεί η σύνδεση της κακιάς μητριάς των παραμυθιών Γκριμ με την κακιά μάγισσα. Σε τελικό στάδιο, γίνεται μια επεξήγηση του μαθηματικού όρου φ, ο οποίος υποστηρίζεται πως υπάρχει παντού στη φύση και ένα πρόσωπο για να θεωρείται ωραίο θα πρέπει να συνάδει με τις αναλογίες του. Ο παρών αριθμός, χρησιμοποιείται για να υποδείξει την αντίθεση του προσώπου της μάγισσας με αυτόν. Επιπλέον, η μεθοδολογία περιλαμβάνει, μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν αποκλειστικά παιδιά, η οποία διερεύνησε το κατά πόσον ο βαθμός κατά τον οποίο η μάγισσα φαίνεται τρομακτική αυξομειώνεται ανάλογα με την ασχήμια της. Τα δεδομένα συμπέραναν πως τα παιδιά τρομάζουν ευκολότερα στην όψη μιας άσχημης κακιάς μάγισσας παρά μιας όμορφης, κάτι που υποστηρίζει τα όσα λέχθηκαν στην υπόλοιπη εργασία σχετικά με την ασχήμια.
Keywords: Witch; Tales; Illustration