Εναλλακτική μέθοδος προώθησης της Λεμεσού με μέσο σχεδιασμού τα καπάκια των φρεατίων - Πηλλακούρη, Μαίρη (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Η ύπαρξη των επιφανειών των φρεατίων που παρουσιάζονται στα πλήστα, υφιστάμενα παραδείγματα της πόλης αποτελεί μια μέτρια εικόνα της πόλης της Λεμεσού. Για το λόγο ότι είναι άτονα, και αποτελούνται από πλήρως αυτοματοποιημένα μοτίβα, τις πλήστες φορές αγνοούνται από τους περαστικούς. Παρόλο που ο χρηστικός τους σκοπός πραγματοποιείται, η δημιουργικότητα στο σχεδιαστικό κομμάτι είναι περιορισμένη. Ως αποτέλεσμα θεωρούνται μια από τις πολλές αόρατες τυπογραφικές και σχεδιαστικές εκφάνσεις στη περιοχή της παλιάς Λεμεσού. Με αφορμή το πιο πάνω γεγονός θεωρήθηκε απαραίτητο η δημιουργία μια νέας εικόνας της πόλης η οποία θα ανύψωνε σημαντικά την αναγνωρισιμότητα και τη ταυτότητα της και παράλληλα θα αναδύκνυε ένα αόρατο αντικείμενο των δρόμων της. Στη πρώτη φάση του έργου πραγματοποίηθηκε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση του θέματος. Στο στάδιο αυτό καταγράφηκαν όλα κάπακια της περιοχής, μελετήθηκαν σχετικοί ορισμοί, θεωρίες, αναλύσεις και περιστατικά σύγχρονων καλλιτεχνών και σχεδιαστών που ασχολήθηκαν με το θέμα. Οι κύριες ενότητες που ερευνήθηκαν ήταν οι θεωρίες των αποχετευτικών φρεατίων, σύγχρονες οπτικές αναφορές τους καθώς και αναφορές του city branding. Πραγματοποιήθηκε επίσης και μια ανάλυση κριτικής άποψης για την αισθητική των προυπάρχοντων κυπριακών καπακιών. Μελετώντας την αξιοθαύμαστη ιστορία και παράδοση της Λεμεσού, και της Κύπρου γενικότερα, κύριο συστατικό έμπνευσης στη δημιουργία των σχεδιαστικών μου αποδόσεων υπήρξε η λαογραφία της Κύπρου με τα πλούσια μοτίβα και τις ιδιαίτερες γραμμές στα κεντήματα της. Kρατώντας ως παρανομαστές την κυπριακή λαογραφία και τα χαρακτηριστικά στοιχεία της Λεμεσού δημιούργησα 7 κύριες θεματικές που αναπαριστούν και παρουσιάζουν τη Λεμεσό. Το λιμάνι της πόλης, το χαρούπι, ο υδατόπυργος της είναι μερικές από τις αμέτρητρες ομορφιές της Λεμεσού που έφερα στο προσκήνιο. Μέσα από τη μελέτη μου και ένα έντυπο που δημιούργησα με τις σχεδιαστικές μου προτάσεις, παρουσιάζω τη νέα εικόνα της Λεμεσού που εφαρμόστηκε.
Keywords: Αποχετευτικά φρεάτια; City branding; Κυπριακά καπάκια