Τρομώδης νόσος των αιγοπροβάτων (Scrapie) - Παπακωνσταντίνου, Νεφέλη (My University, 2022)
Η τρομώδης νόσος (Scrapie) είναι μία θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια των αιγοπροβάτων, η οποία προκαλεί εκφυλισμό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Μια διαφορετική μορφή της φυσιολογικής πρωτεΐνης prion (PrP) αποτελεί τον μολυσματικό παράγοντα, ο οποίος μετατρέπει την φυσιολογική μορφή της πρωτεΐνης σε μία ασυνήθιστη διαμόρφωση, που επηρεάζει τόσο τη δομή όσο και τη λειτουργικότητά της. Στον μολυσματικό αυτόν παράγοντα, ανήκουν διάφορες παραλλαγές λόγω της πολυμορφικότητας του γονιδίου PRNP, από τις οποίες εξαρτάται η ανθεκτικότητα ή ευαισθησία των αιγοπροβάτων έναντι της νόσου. Η εμφάνιση της νόσου και η ταχύτατη μεταδοτική της πορεία στην Ευρώπη και γενικότερα σε ολόκληρη την υφήλιο, παρακίνησαν τη διεξαγωγή πολλών ερευνών επί του θέματος. Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια, υπάρχουν πολλές μελέτες που αφορούν την ανίχνευση, την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της νόσου που προστατεύουν σε κάποιο βαθμό τη μελλοντική βιωσιμότητα του κλάδου. Στην παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση αναπτύσσονται η αιτιολογία, οι μορφές, η παθογένεια, η συμπτωματολογία, η διάγνωση και η θεραπεία της νόσου καθώς και οι γενετικοί πολυμορφισμοί που καθορίζουν την ευαισθησία ή ανθεκτικότητα στη νόσο και η επίδραση της επιλογής για ανθεκτικούς γονότυπους στα παραγωγικά χαρακτηριστικά των αιγοπροβάτων.
Keywords: Τρομώδης Νόσος; Πρόβατα; Αίγες; Γονίδιο PRNP; Γονότυποι; Πολυμορφισμοί; Scrapie; Sheep; Goat; PRNP locus; Genotypes; Polymorphisms