Μελέτη της ανάπτυξης μικροοργανισμών σε τυροκομικά απόβλητα για βέλτιστη παράγωγη αιθανόλης και γαλακτικού οξέος - Νικολάου, Γεωργία (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος,Τεχνολογικό πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία, που φέρει τον τίτλο «Μελέτη της ανάπτυξης μικροοργανισμών σε τυροκομικά απόβλητα για βέλτιστη παράγωγη αιθανόλης και γαλακτικού οξέος», εκπονήθηκε στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, χρονικής διάρκειας δύο εξαμήνων, υπό την επίβλεψη του Λέκτορα Κουτίνα Μιχάλη. Η εργασία αυτή αποτελείται από τρία κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο, στο θεωρητικό μέρος, αναφέρονται γενικά στοιχεία για την τυροκομία, τον ορό γάλακτος και τους τρόπους χρησιμοποίησής του. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται μια γενική αναφορά στην τυροκομία και στις αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν από την απόρριψη των τυροκομικών αποβλήτων στο περιβάλλον. Επίσης γίνεται αναφορά σε διάφορους τρόπους αξιοποίησης του τυρόγαλου με την προσθήκη μικροοργανισμών και τη βέλτιστη μετατροπή του σε διάφορα προϊόντα. Στο δεύτερο κεφάλαιο, πειραματικό μέρος, αναλύονται οι μέθοδοι επεξεργασίας τους τυρόγαλου που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο ούτως ώστε να παραχθούν προϊόντα όπως η αιθανόλη με τη ζύμωση του μύκητα Klyveromyses marxianus και το γαλακτικό οξύ με τη ζύμωση του Lactobacillus delbrueckii. Σε αυτό το κεφάλαιο περιγράφεται ακριβώς ο τρόπος λειτουργίας κάθε συσκευής που χρησιμοποιήθηκε για την διεξαγωγή των πειραμάτων, όπως επίσης και η διαδικασία χρήσης υλικών, χημικών ουσιών και διαλυμάτων. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων τα οποία προέκυψαν τόσο από τα πειράματα ζύμωσης των μικροοργανισμών όσο και από τα πειράματα ελέγχου παραγωγής προϊόντων. Ακόμη έγινε έλεγχος της συμπεριφοράς των μικροοργανισμών και προσπάθεια κατανόησης όλων των φαινόμενων που παρατηρήθηκαν και των αποτελεσμάτων που προέκυψαν. Τέλος παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που εξάγονται από τα πειραματικά αποτελέσματα της εργασίας αυτής και από τη συνολική προσπάθεια μελέτης της συμπεριφοράς των χρησιμοποιούμενων μικροοργανισμών, Klyveromyses marxianus και Lactobacillus delbrueckii, για βέλτιστη παράγωγη αιθανόλης και γαλακτικού οξέος.
Keywords: Ethanol; Microorganisms; Lactate