Διερεύνηση των χαρακτηριστηκών πήξης του αίματος χρησιμοποιώντας τεχνικές επεξεργασίας εικόνας - Μάος, Λοΐζος (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικών Υλικών, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Η πτυχιακή εργασία ασχολείται με την διερεύνηση των χαρακτηριστικών πήξης του αίματος χρησιμοποιώντας τεχνικές επεξεργασίας εικόνας. Συγκεκριμένα η πήξη του αίματος ή αλλιώς θρόμβωση είναι η μετατροπή του αίματος σε ένα κολλοειδές πήγμα που λέγεται θρόμβος η οποία ενεργοποιείται σε περιπτώσεις τραύματος ή άλλης κάκωσης αποτρέποντας απώλειες αίματος. Ας σημειωθεί ακόμη ότι, για την μελέτη αυτή, οι δομικές ιδιότητες του αίματος που επηρεάζονται από τη διαδικασία πήξης του ρευστού χαρακτηρίστηκαν με τεχνικές επεξεργασίας εικόνας μέσω του λογισμικού MATLAB®. Αρχικά έγινε ένα πείραμα με ένα δείγμα αίματος για την διόρθωση στον φωτισμό της κάμερας έτσι ώστε να παραμένει σταθερός. Στη συνέχεια έγιναν ακόμη οκτώ πειράματα με δείγματα από ένα δότη για περεταίρω ανάλυση και επεξεργασία της εικόνας. Παράλληλα ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθησαν τα πειράματα ήταν με την τοποθέτηση ενός αγωγού που δημιουργήθηκε με τα υλικά του εργαστηρίου, και ακολούθως τοποθετήθηκε κάτω από ένα μικροσκόπιο με τρις μεγεθυντικούς φακούς. Έπειτα και με την χρήση έγχρωμης κάμερας βιντεοσκοπήθηκε για 35 λεπτά το δείγμα και πάρθηκαν συνολικά 2100 εικόνες. Αφότου πάρθηκαν οι 2100 εικόνες και μέσω ενός βρόγχου στον αλγόριθμο επεξεργάστηκαν μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών και εξήχθησαν οι καμπύλες εμβαδού περιοχών πήξης Ac, όπου στην συνέχεια βάση αυτών υπολογίστηκαν οι δείκτες που ήταν ο χρόνος έναρξης της πήξης CT, το μέγιστο πλάτος MCA και τέλος το εμβαδόν κάτω από την καμπύλη AUCC. Όπως προκύπτει, από την σύγκριση των δεικτών μεταξύ τους αλλά και με την σύγκριση τους με τα ήδη υπάρχοντα όργανα η παρούσα πτυχιακή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εν μέρει κάποιες τιμές συμπίπτουν με αυτές των οργάνων που ήδη υπάρχουν όμως μεταξύ τους παρουσιάζουν κάποιες διαφορές. Τέλος με την βελτίωση της παρούσας πειραματικής διάταξης με την οποία πραγματοποιήθηκε το πείραμα αναμένεται να εξαχθούν καλύτερα αποτελέσματα.
Keywords: Πήξη αίματος; Θρόμβος; Τεχνικές επεξεργασίας εικόνας; Blood coagulation; Clot; Image processing techniques