Μελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών γαλλικού τύπου αιγίνου τυριού με την προσθήκη προβιοτικών μικροοργανισμών - Νικολάου, Πολυμνία (Τμήμα Γεωπονικών Επιστήμων, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστήμων και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Στην εν λόγω εργασία μελετάται η περίπτωση προσθήκης και τυχόν επιβίωσης του προβιοτικού Lactobacillus casei 431 σε τυρί από παστεριωμένο αιγινό γάλα, που κατασκευάστηκε εργαστηριακά και σύμφωνα με τις προδιαγραφές γαλλικού μαλακού τυριού τύπου Chèvre. Μελετήθηκαν όλες oι αλλαγές που προέκυψαν μετά από τις μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις, αλλά και τις οργανοληπτικές εξετάσεις που έτυχαν στο τυρί, μετά την προσθήκη του πιο πάνω προβιοτικού. Τέλος, με βάση τα αποτελέσματα, η εργασία αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το γαλλικό τυρί τύπου chèvre που φτιάχτηκε εργαστηριακά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατάλληλος φορέας του προβιοτικού μικροοργανισμού Lactobacillus casei 431, λόγω ικανοποιητική επιβίωση κατά τη διάρκεια 16 ημερών.
Keywords: προβιοτικό; Lactobacillus casei 431; μαλακό τυρί τύπου Chèvre; αιγινό γάλα; χημικά χαρακτηριστικά; οργανοληπτικά χαρακτηριστικά; μικροβιολογικά χαρακτηριστικά; σύσταση; probiotic; Lactobacillus casei 431; Chèvre type soft cheese; goat milk; chemical characteristics; organoleptic characteristics; microbiological characteristics; composition