Πειραματική απόδειξη της επίδρασης των CO2 και CO στην αύξηση της θερμοκρασίας - Πιερίδης, Αντώνης (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση στην συγκέντρωση αρκετών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της Γης, που συνδέονται άμεσα με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης (παγκόσμια θέρμανση). Θεωρείται ευρύτερα ότι το φαινόμενο έχει ενισχυθεί σημαντικά από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Στη παρούσα διατριβή μελετάται πειραματικά η επίδραση του ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου διοξείδιο του άνθρακα (CO2), καθώς και το μονοξείδιο του άνθρακα (CO). Γίνεται βιβλιογραφική ανασκόπηση των δύο αερίων, αναφέρονται οι πηγές και οι επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία, και προτείνονται μέτρα προστασίας της ανθρωπότητας από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Με την δημιουργία δύο μοντέλων μέσα από το πειραματικό στάδιο, προβλέπονται στο τελευταίο μέρος οι μελλοντικές συγκεντρώσεις των αερίων στην ατμόσφαιρα και οι αντίστοιχες θερμοκρασιακές τους μεταβολές.
Keywords: Greenhouse gases; Carbon dioxide; Carbon monoxide; Αέρια θερμοκηπίου; Διοξείδιο του άνθρακα; Μονοξείδιο του άνθρακα