Προβολή και ανάπτυξη του εξω-αιχμιακού τουριστικού προϊόντος της Κύπρου: η περίπτωση της Πάφου - Κωνσταντίνου, Χριστίνα (Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Ο τουρισμός εδώ και πολλά χρόνια αλλά κυρίως στις μέρες μας συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα φέρνοντας ένα σεβαστό ποσό εσόδων σε διάφορες τουριστικές χώρες. Οι τουριστικές περίοδοι χωρίζονται σε περιόδους αιχμής και μη αιχμής, δηλαδή με πιο απλά λόγια καλοκαιρινή και χειμερινή περίοδος. Ένας προορισμός καθίσταται ελκυστικός λόγω της φυσικής του ομορφιάς, των υποδομών, της κουλτούρα, της παράδοσης που διαθέτει και προβάλλει προς τα έξω. Αντίστοιχα θέματα παρουσιάζει και η Κυπριακή τουριστική βιομηχανία η οποία περιλαμβάνει τους μήνες αιχμής και μη αιχμής. Μέσα από διάφορα εργαλεία προβολής και προώθησης προσπαθούν όλοι οι φορείς, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, να προβάλουν προς τα έξω τα θετικά της κάθε περιόδου. Ένα σεβαστό μερίδιο της αγοράς επιλέγει να ταξιδεύει και την περίοδο όπου η ζήτηση είναι χαμηλή. Η παρούσα εργασία στοχεύει στην ανάλυση του θέματος της προβολής και ανάπτυξης του εξω-αιχμιακού τουριστικού προϊόντος. Δηλαδή τι τυγχάνει προώθησης, με τι μέσα, ποιες είναι οι στοχευόμενες αγορές με ιδιαίτερη επικέντρωση στο τουριστικό προϊόν της Πάφου. Η προοπτική προβολής του τουριστικού προϊόντος ως ελκυστικού για αγορές σε περιόδους μη αιχμής είναι ένα θέμα πρακτικό το οποίο αφορά όλους τους φορείς του τουρισμού οι οποίοι ασχολούνται με τις υποδομές, με τις συγκοινωνίες, τα εστιατόρια, τα διάφορα είδη ψυχαγωγίας, καθώς και τα διάφορα είδη εναλλακτικού τουρισμού ώστε να τα προβάλουν σε ξένες χώρες. Η πρώτη ενότητα της εργασίας καλύπτη τη βιβλιογραφική ανασκόπηση και περιλαμβάνει θεωρίες, βασικές αρχές, και συμπεράσματα. Ακολουθεί στη συνέχεια η ενότητα της μεθοδολογίας με την αιτιολόγηση της επιλεγείσας μεθοδολογίας και τις διαδικασίες της έρευνας. Έπεται η ανάλυση των δεδομένων η οποία δίδει απαντήσεις στα ερευνητικά ερωτήματα και τέλος τα συμπεράσματα και οι προτάσεις για υιοθέτηη σχετικής πολιτικής και λήψης συγκεκριμένων μέτρων, καθώς και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα.
Keywords: Tourism; Τουρισμός