Σχεδιασμός εύκαμπτων οδοστρωμάτων - Ιωάννου, Ουρανία (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η διπλωματική αυτή μελέτη εκπονείται κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους σπουδών σαν απαιτούμενη εργασία για απόκτηση πτυχίου Πολιτικής Μηχανικής από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Περιλαμβάνει τον σχεδιασμό εύκαμπτων οδοστρωμάτων και γίνεται επεξήγηση για τις διάφορες παραμέτρους που επηρεάζουν τη διαστασιολόγηση των οδοστρωμάτων, όπως και σύγκριση των τριών μεθοδολογιών που έχουν επιλεγεί. Η πρώτη ενότητα περιγράφει την ιστορική αναδρομή και τους τρόπους με τους οποίους οι πρόγονοι μας κατασκεύαζαν τα οδοστρώματα. Στη δεύτερη ενότητα δίδονται γενικές πληροφορίες για τα εύκαμπτα οδοστρώματα και περιγράφονται οι πιθανές στρώσεις που τα αποτελούν. Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαστασιολόγηση των εύκαμπτων οδοστρωμάτων και πως ο κάθε ένας επηρεάζει τη διαστασιολόγηση. Η τέταρτη ενότητα περιγράφει τις ιδιότητες τις ασφάλτου και των παραγόμενων ασφαλτoμιγμάτων που χρησιμοποιούνται σε εύκαμπτα οδοστρώματα. Στην πέμπτη ενότητα περιγράφονται οι παράμετροι που επηρεάζουν τη διαστασιολόγηση. Στη συνέχεια γίνεται ανάλυση των μεθόδων διαστασιολόγησης του οργανισμού AASHTO, του οργανισμού Asphalt Institute και του Τμήματος Δημοσίων Έργων Κύπρου. Στο τέλος, γίνεται η σύγκριση των τριών μεθόδων σχεδιασμού εύκαμπτων οδοστρωμάτων και δίνονται πίνακες και γραφικές παραστάσεις όπου γίνεται μια τεχνοοικονομική ανάλυση για τη κάθε μια.
Keywords: Μέθοδοι διαστασιολόγησης; Εύκαμπτο οδόστρωμα; Παράγοντες εύκαμπτων οδοστρωμάτων