Μικροβιολογικός Έλεγχος για την Ποιότητα του Θαλασσινού Νερού της Περιοχής του Κόλπου της Λεμεσού - Ελευθερίου, Μαρίνος (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Είναι παραδεκτό ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της αυξημένης ρύπανσης των παραλιών. Ένα έντονο πρόβλημα παρατηρήθηκε και στην περιοχή του Κόλπου Λεμεσού στο παραλιακό μέτωπο. Έχει αναφερθεί από τουρίστες αλλά και από κάτοικους της πόλης που επισκέπτονται συχνά την παραλία που εκτείνεται από την επίχωση μέχρι και το ξενοδοχείο CrownPlaza ότι πολύ συχνά παρατηρείται στην επιφάνεια των νερών κολύμβησης, ένα παχύρευστο στρώμα που παραπέμπει σε κάποιου είδος ελαίου, ή ακόμα ύπαρξη αφρών ή και μερικές φορές έχουν έρθει αντιμέτωποι με ανθρώπινα απόβλητα που επιπλέουν στο νερό. Επίσης, παρατηρήθηκε έντονη δυσοσμία και θολούραστα ύδατα.Ο Δήμος Λεμεσού ανήσυχος για τη σοβαρότητα της κατάστασης σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου προχώρησε σε μια σειρά ενεργειών ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση στο πρόβλημα και επιστημονικά καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Πραγματοποιήθηκαν μια σειρά αναλύσεων δειγμάτων των υδάτων της περιοχής, έτσι ώστε να εντοπισθεί η αιτία του προβλήματος. Η παρούσα εργαστηριακή άσκηση επικεντρώθηκε στις μικροβιολογικές εξετάσεις και συγκεκριμένα στην μελέτη ως προς την παρουσία ή όχι μικροοργανισμών- δεικτών με σκοπό τον εντοπισμό της πηγής του προβλήματος. Παράλληλα με τις μικροβιολογικές αναλύσεις, πραγματοποιήθηκαν και χημικές. Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων έδειξαν ότι γινόταν ελευθέρωση λυμάτων από πλοία, μέσα στην θάλασσα. Λόγω της ιδιαιτερότητας της ροής των κυμάτων, τα λύματα παρασύρονταν και κατέληγαν στην περιοχή όπου παρατηρήθηκε το πρόβλημα. Αφού εντοπίστηκε η πηγή του προβλήματος, στόχος της παρούσας μελέτης ήταν η πρόταση μέτρων για την εξάλειψη/μετριασμό του προβλήματος καθώς και τη μακροχρόνια παρακολούθηση της ποιότητας του θαλασσινού νερού στην υπό εξέταση περιοχή αλλά και πρόληψης παρόμοιων φαινομένων.
Keywords: Παραλία; Μικροβιολογικές εξετάσεις; Λύματα; Θαλασσινό νερό