Ευφυής σχεδιασμός και διαχείριση κτιρίων για βελτιστοποίηση ενεργειακής απόδοσης. - Βουλγαράκη, Σταυρούλα (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής,Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου., 2011)
Στην παρούσα διπλωματική μελέτη, επιδιώκεται ο προσδιορισμός του κατάλληλου σχεδιασμού και του τρόπου διαχείρισης των κτιρίων, με σκοπό την εξοικονόμηση της ενέργειας που καταναλώνουν. Αρχικά, αναλύονται τα βήματα του ευφυούς αυτού σχεδιασμού και στη συνέχεια, μελετώνται αποδοτικά συστήματα θέρμανσης, ψύξης και διαχείρισης που μπορούν να τα εξοπλίσουν, με ή χωρίς αξιοποίηση των Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας, για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής τους απόδοσης. Απώτερος σκοπός μετά τη θεωρητική έρευνα που διεξήχθη, ήταν να προταθεί βέλτιστη λύση για υφιστάμενο κτίριο. Μέσω αυτής της εφαρμογής, διαπιστώνεται ο ρόλος του μελετητή απέναντι στο πολύπλευρο πρόβλημα της βελτιστοποίησης. Συγκεκριμένα, αποδεικνύεται η αξία της επένδυσης σε φωτοβολταϊκά στοιχεία και σε λέβητες με καύσιμο τη βιομάζα. Γενικότερα όμως, αντιμετωπίζεται ελλιπής ανάπτυξη των συστημάτων διαχείρισης κάτι που εμπόδισε την αξιολόγηση της εν λόγω επένδυσης. Εντούτοις, τονίζεται ότι με την πρόσφατη νομική υπαγόρευση των ενεργειακών μελετών για κτίρια, οι εφαρμογές τέτοιων συστημάτων θα πολλαπλασιαστούν, αποφέροντας σημαντικά και ποικίλα κέρδη.
Keywords: Βuildings; Energy; Κτίρια; Ενέργεια