Τάσεις της σύγχρονης κυπριακής φωτογραφίας : τοπογραφική φωτογραφία - Σπύρου, Ζήνα (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Σε αυτή τη πτυχιακή εργασία, εξετάζονται οι Τάσεις της Σύγχρονης Κυπριακής Φωτογραφίας, και συγκεκριμένα της Τοπογραφικής Φωτογραφίας, μέσα από τη δουλειά τριών σύγχρονων φωτογράφων, που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο.Οι φωτογράφοι αυτοί είναι ο Ορέστης Λάμπρου, ο Χάρης Πελλαπαϊσιώτης και ο Νίκος Φιλίππου.Πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις και με τους τρεις φωτογράφους για συλλογή δεδομένων και κατανόηση της δουλειάς και του τρόπου σκέψης τους.Ο βασικότερος στόχος της εργασίας αυτής, είναι το πώς ορίζεται η τοπογραφική φωτογραφία, σύμφωνα με την αντιπροσωπευτική δουλειά του κάθε φωτογράφου.Η μελέτη αυτή παρουσιάζει την δουλειά αυτών των τριών φωτογράφων που ασχολούνται με την τοπογραφική φωτογραφία, έστω κι αν οι ίδιοι μπορεί να αμφισβητούν τον όρο.Ο κάθε φωτογράφος έχει τον δικό του τρόπο απεικόνισης της φωτογραφίας. Τα θέματα τα οποία εξετάστηκαν είναι οι σπουδές των φωτογράφων, τι παρακίνησε τους φωτογράφους να ασχοληθούν με τη φωτογραφία, το είδος φωτογραφίας που ασχολούνται και από ποιους επηρεάστηκαν.Επιπρόσθετα, τον ορισμό 'μια εικόνα ίσον με χίλιες λέξεις', στοιχεία που επηρεάζουν τους φωτογράφους και η επεξήγηση τους, το καλλιτεχνικό περιβάλλον στην Κύπρο και την ανάπτυξη της φωτογραφίας και το αν κάποιος πρέπει να έχει ταλέντο για να ασχοληθεί με τη φωτογραφία.Ακόμη, το αν μπορεί κάποιος να επιβιώσει στην Κύπρο αν ασχολείται μόνο με τη φωτογραφία, οι φωτογραφικοί όμιλοι της Κύπρου και η δουλειά των φωτογράφων και οι εργασίες που έχουν σε εξέλιξη.Ο κάθε φωτογράφος, υποστηρίζει τη δουλειά των συναδέλφων του. Ο Χάρης Πελλαπαϊσιώτης πιστεύει πως κανένας από τους τρεις φωτογράφους δεν ασχολείται με την τοπογραφική φωτογραφία, σε αντίθεση με τον Νίκο Φιλίππου που πιστεύει το αντίθετο. Οι τρεις φωτογράφοι, έχουν τον δικό τους τρόπο απεικόνισης χώρου και τοπίου, δίνοντας διαφορετικά μηνύματα για κάθε φωτογραφία.
Keywords: Photograph; Photographers; Topographic photo; Φωτογραφία; Φωτογράφοι; Τοπογραφική φωτογραφία