Παράγοντες που συμβάλλουν στην αποδοχή/ απόρριψη/ εγκατάλειψη συστημάτων ΕΕΕ από ενήλικα άτομα με επίκτητες διαταραχές επικοινωνίας - Ευθυμίου, Γεωργία (q, 2021)
Μέσω της επικοινωνίας το άτομο ικανοποιεί τις βασικές του ανάγκες, αλληλεπιδρά με τους γύρω του, διατηρεί τη συμμετοχή του στη κοινωνία και είναι ανεξάρτητο σε ένα μεγάλο βαθμό. Εντούτοις, υπάρχουν ενήλικα άτομα που λόγω σύνθετων επικοινωνιακών διαταραχών δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν. Ένα μέσο για εξασφάλιση της επικοινωνίας τους είναι η χρήση συστημάτων Επαυξητικής και Εναλλακτικής Επικοινωνίας. Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση των εμπειριών των ειδικών και των φροντιστών ατόμων με σύνθετες επικοινωνιακές διαταραχές που χρησιμοποιούν συστήματα ΕΕΕ για να επικοινωνήσουν. Το κύριο ερευνητικό ερώτημα είναι: Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την αποδοχή, την εγκατάλειψη και την απόρριψη του συστήματος ΕΕΕ; Οι συμμετέχοντες ήταν απαραίτητο να αποτελούν ζευγάρια έτσι, συλλέχθηκαν πληροφορίες από τέσσερεις φροντίστριες ατόμων με σύνθετες επικοινωνιακές διαταραχές και από δύο ειδικούς Υποστηρικτικής Τεχνολογίας που είχαν αναλάβει τα άτομα αυτά. Η συλλογή των δεδομένων έγινε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων έδειξαν ότι οι κυριότεροι παράγοντες αποδοχής/απόρριψης/εγκατάλειψης συστημάτων ΕΕΕ είναι ατομικοί, οικογενειακοί, η προηγούμενη γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών, η αλληλεπίδραση του χρήστη με τον ειδικό, ο τρόπος παρουσίασης και εκπαίδευσης του ατόμου στο σύστημα, οικονομικοί παράγοντες, η καταλληλότητα του συστήματος για το κάθε άτομο και η αίσθηση ασφάλειας για την ύπαρξη ενός συστήματος ΕΕΕ χαμηλής τεχνολογίας σε περίπτωση βλάβης του συστήματος υψηλής τεχνολογίας. Συμπεραίνεται ότι οι παράγοντες αποδοχής/απόρριψης/εγκατάλειψης κάποιου συστήματος ΕΕΕ αν και ποικίλουν είναι κοινοί στις περισσότερες των περιπτώσεων. Παρ’ όλ’ αυτά, μερικοί από τους παράγοντες για κάποιους χρήστες δρουν υπέρ της αποδοχής της χρήσης συστημάτων ΕΕΕ και για κάποιους κατά.
Keywords: Επαυξητική Εναλλακτική Επικοινωνία (ΕΕΕ); Συστήματα ΕΕΕ; Αποδοχή; Απόρριψη; Εγκατάλειψη; Augmentative and Alternative Communication (AAC); AAC systems; Acceptance; Rejection; Abandonment