Παιδική παχυσαρκία σε συνάρτηση με το κοινωνικό-οικονομικό υπόβαθρο - Χριστοφή, Μαρία (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η ταχεία αύξηση των παχύσαρκων παιδιών γίνεται όλο και πιο αισθητή στη σημερινή κοινωνία. Παράλληλα, η παιδική παχυσαρκία έχει εξαιρετικά σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, καθώς σχετίζεται και με υψηλούς παράγοντες κινδύνου για μετέπειτα χρόνιες παθήσεις, όπως αρτηριακή υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις, αρτηριοσκλήρωση, κάποιους τύπους καρκίνου και άλλες πολυάριθμες αρνητικές συνέπειες στο άτομο, οι οποίες αποτελούν την κυριότερη αίτια θνησιμότητας, κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες όσο και ο σύγχρονος τρόπος ζωής των παιδιών, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στην αύξηση των ποσοστών της παιδικής παχυσαρκίας. ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνήσει τη συσχέτιση της παιδικής παχυσαρκίας με το κοινωνικό-οικονομικό υπόβαθρο. Επιπλέον, αναμένεται να μελετήσει τις διαφορές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές συνθήκες που σχετίζονται με τα διάφορα μεταβαλλόμενα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας. ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ: Το είδος της έρευνας είναι συστηματική ανασκόπηση, η οποία είναι περιεχτική και οι αναζητήσεις προέρχονται από έγκυρα δημοσιευμένα άρθρα. Η αναζήτηση έγινε από έγκυρες βάσεις δεδομένων όπως είναι το pub mend, το Cinahl και το Google scholar. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Μέσα από την ανασκόπηση μου διαφάνηκε ότι το κοινωνικό-οικονομικό υπόβαθρο της οικογένειας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην παιδική παχυσαρκία. Από τις 10 έρευνες, οι περισσότερες έδειξαν ότι το χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό υπόβαθρο είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα υπέρβαρα/παχύσαρκα παιδιά. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Μέσα από τις έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά που ανήκουν σε χαμηλές κοινωνικό-οικονομικές ομάδες του πληθυσμού είναι σε μειονεκτικότερη θέση από ότι τα παιδιά τα οποία είναι σε μεσαίες ή υψηλές κοινωνό-οικονομικές ομάδες. Όπως φάνηκε, ο λόγος που τα παιδιά με χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο ήταν σε πιο επιβλαβή θέση, περισσότερο λόγω ευκαιριών.
Keywords: Παχυσαρκία; Παιδική παχυσαρκία; Παιδιατρική παχυσαρκία; Κοινωνικό περιβάλλον; Οικονομικό υπόβαθρο; Κοινωνικοοικονομική παράγοντες; Παράγοντες κινδύνου