Η αποτελεσματικότητα της συμμετοχής της οικογένειας στη θεραπεία ατόμων με διπολική διαταραχή - Θεμιστοκλέους, Αιμιλία (My University, 2022)
Εισαγωγή: Η Διπολική Διαταραχή, χαρακτηρίζεται από επεισόδια κατάθλιψης, μανίας/υπομανίας ή μεικτά, με διάμεσες περιόδους φυσιολογικής διάθεσης. Με την ένταξη της οικογένειας στη θεραπεία των συγκεκριμένων ατόμων, μπορεί να αποδειχθεί σημαντική, αφού με την κατάλληλη εκπαίδευση, θα μπορεί να αναγνωρίσει τα πρώιμα συμπτώματα των υποτροπών και τη τήρηση της λήψης της φαρμακευτική αγωγής. Εντούτοις, οι συγγενείς μπορεί να αποδειχθούν αφορμή για την εμφάνιση υποτροπών, με την έντονη παρεμβατικότητα και τη παρουσία αυξημένου εκφρασμένου συναισθήματος. Σκοπός: Σκοπός της συγκεκριμένης βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας προγραμμάτων που αφορούν την εμπλοκή της οικογένειας στη θεραπεία των ατόμων με διπολική διαταραχή. Υλικό και Μέθοδος: Αναζήτηση της σχετικής βιβλιογραφίας στις βάσεις δεδομένων PubMed και CINAHL, με αποτέλεσμα 1302 άρθρα και με περιορισμένο χρονικό πλαίσιο 2011-2021. Αποτελέσματα: Φάνηκε θετική επίδραση της συμμετοχής της οικογένειας στη θεραπεία ατόμων με διπολική διαταραχή. Συγκρίνοντας τα άτομα που εντάχθηκαν σε προγράμματα που αφορούν την ένταξη των συγγενών στη θεραπεία τους, με τα άτομα που δεν εντάχθηκαν στα συγκεκριμένα προγράμματα, εντοπίστηκε μείωση των υποτροπών, μείωση της διάρκεια νοσηλειών, τήρηση της λήψης της φαρμακευτικής αγωγής και παρουσιάστηκε ανάρρωση τους. Ωστόσο, μέσα από μαρτυρίες, υπάρχουν περιπτώσεις που η ένταξη της οικογένειας επέφερε τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Συμπεράσματα: Τα προγράμματα που αφορούν την εμπλοκή της οικογένειας στη θεραπεία των ατόμων με διπολική διαταραχή παρουσιάζονται αποτελεσματικά. Παρόλα αυτά πρέπει να γίνεται εκπαίδευση τόσο των μελών της οικογένειας όσο και των επαγγελματιών υγείας για να εφαρμόζονται με απόλυτη συνεργασία, ούτως ώστε να μην επιφέρουν αντίθετα αποτελέσματα.
Keywords: Διπολική διαταραχή; Διαταραχή διάθεσης; Οικογενειακή θεραπεία; Συμμετοχή οικογένειας; Πρόληψη υποτροπής; Bipolar disorder; Mood disorder; Family therapy; Family involvement; Relapse prevention