Στρατηγικές Δέσμευση εργαζομένων και ψηφιακά εργαλεία - Βασιλά, Κυριακή (My University, 2025)
Στη ψηφιακή εποχή υπάρχουν πλέον μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν οι οργανισμοί σε σχέση με το παρελθόν. Η τεχνολογική ανάπτυξη και η συχνή και αναγκαία χρήση των ψηφιακών μέσων έχουν αλλάξει τη κουλτούρα και την οργάνωση των εταιρειών και έχουν δημιουργήσει νέες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για την αφοσίωση των εργαζομένων που πρέπει να λάβουν υπόψη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Αυτή η μελέτη επικεντρώνεται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα της Κύπρου, αναλύει πώς μπορεί το ανθρώπινο δυναμικό να ενδυναμώσει τη δέσμευση των εργαζομένων σε ένα ψηφιακό περιβάλλον. Η δέσμευση των εργαζομένων είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση, την παραγωγικότητα και στο τέλος της ημέρας την επιτυχία ενός οργανισμού επειδή οι εργαζόμενοι είναι ο σημαντικότερος πόρος μιας εταιρείας. Οι εργαζόμενοι που είναι αφοσιωμένοι στην δουλειά τους είναι πιο πιθανό να είναι παραγωγικοί, και να συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων της εταιρείας με βάση προηγούμενες έρευνες. Στην μελέτη αυτή μετρήθηκαν διάφοροι παράμετροι, όπως η επιρροή των ψηφιακών εργαλείων στην παραγωγικότητα, την ευελιξία και την αυτονομία των εργαζομένων, και παράλληλα μελετήθηκαν οι επιπτώσεις τους στη εξάντληση, το άγχος και την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής τους ζωής . Με βάση τα ευρήματα , συστήνονται κάποιες πρακτικές στο τέλος της έρευνας για την ενίσχυση της αφοσίωσης των εργαζομένων, όπως η εφαρμογή διαφόρων πολιτικών για την εξισορρόπηση της δουλειάς και της προσωπικής ζωής και της ενίσχυση της αυτονομίας και της στήριξη των εργαζομένων όσο αφορά το εργασιακό άγχος. Το γενικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα της Κύπρου οφείλουν να εφαρμόσουν μια πιο ισορροπημένη χρήση της τεχνολογίας για να μπορέσουν να αυξήσουν τα οφέλη και να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζομένους τους.
Keywords: Ψηφιακά εργαλεία; δέσμευση εργαζομένων; ιδιωτικός τομέας; ευελιξία; παραγωγικότητα; ισορροπία ζωής